Αρνάκι στη λαδόκολλα

Αρνάκι στη λαδόκολλα

Πεντανόστιμο αρνάκι με πατατούλες, πιπεριές και τυρί στη λαδόκολλα! Μια απλή και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση που θα εντυπωσιάσει την οικογένειά σας στο Κυριακάτικο τραπέζι αλλά και τους καλεσμένους σας στο επίσημο γεύμα ή δείπνο. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 2 κιλά κομμάτι αρνιού με κόκαλο (μπουτάκι) ή 1½ κιλό χωρίς το κόκαλο κομμένα σε μερίδες [*]
  • 2 μικρά κόκκινα ξερά κρεμμύδια
  • 2 ½ πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, πορτοκαλί)
  • 4 σκελίδες σκόρδο (2 ψιλοκομμένες και 2 ολόκληρες)
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • ½ λεμονιού το χυμό
  • 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, κομμένο σε κύβους 2 εκ.
  • 5 πατάτες μετρίου μεγέθους 
  • 1 μέτρια ώριμη ντομάτα κομμένη σε φέτες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε το κομμένο σε μερίδες κρέας, το στραγγίζετε και το τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβετε τα κρεμμύδια στη μέση και στη συνέχεια σε 4 κομμάτια. Κόβετε τις πιπεριές σε 3-4 κομμάτια. Καθαρίζετε τις 4 σκελίδες σκόρδου, από τις οποίες τις 2 τις ψιλοκόβετε και τις άλλες 2 τις αφήνετε ολόκληρες.
  2. Στο μπολ με το αρνί προσθέτετε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τις 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, το λευκό κρασί, αλάτι και πιπέρι. Μετά χρησιμοποιώντας τα χέρια σας ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά.
  3. Καλύπτετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνετε το κρέας με τη μαρινάδα του για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο. Είναι καλύτερα να αφήσετε το κρέας να μαριναριστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  4. Τουλάχιστον 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε βγάζετε το κρέας από το ψυγείο και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στο ίδιο μπολ προσθέτετε το τυρί (κομμένο σε κύβους 2 εκ.) και ανακατεύετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  5. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τις πατάτες. Καθαρίζετε τις φλούδες τους και τις κόβετε σε 4 κομμάτια. (Το αρνάκι θα χρειαστεί περίπου 2 ½ ώρες ψησίματος, έτσι είναι καλύτερο να κόψετε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, για να διατηρήσουν το σχήμα τους).
  6. Σε ένα μεγάλο ταψί, στρώνετε 2 λαδόκολλες ή αντικολλητικά χαρτιά και άλλα 2 από πάνω σε σχήμα σταυρού. Τοποθετείτε τις πατάτες στο κέντρο του αντικολλητικού χαρτιού και τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι (προσοχή στο αλάτι λόγω του τυριού) και λίγη ρίγανη.
  7. Περιχύνετε τις πατάτες με τη μαρινάδα, από πάνω τοποθετείτε το αρνί και τα λαχανικά και πάνω από αυτά στρώνετε τις φέτες ντομάτας. Τα κλείνετε σε “πακέτο” με τα αντικολλητικά χαρτιά. Αν οι γωνίες έχουν μείνει ανοιχτές παρόλο που το τυλίξατε, βάζετε επιπλέον αντικολλητικό χαρτί, ώστε να μην βγαίνουν οι χυμοί καθώς θα ψήνεται. Δένετε εξωτερικά με σπάγκο ψησίματος.
  8. Το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 50 λ. Μετά βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αυξάνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220 βαθμούς. Ξετυλίγετε το αρνί και στριμώχνετε το αντικολλητικό χαρτί στο κάτω μέρος του ταψιού. Αλείφετε το αρνάκι με τους χυμούς και το ξαναβάζετε στο φούρνο για 20 λ ή μέχρι να ροδίσει.
  9. Μετά αφαιρείτε τα κομμάτια του αρνιού από το αντικολλητικό χαρτί και τα τυλίγετε σε ένα αλουμινόχαρτο να ξεκουραστούν. Ανακατεύετε τις πατάτες και τις ψήνετε για περίπου 15-20 λ ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Ξαναβάζετε το αρνάκι στο ταψί και σερβίρετε.

[*]  Αν θέλετε το μπουτάκι ολόκληρο και όχι σε μερίδες τότε θα ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία προετοιμασίας, ως προαναφέρεται στην συνταγή, αλλά θα το ψήσετε ως εξής: Αρχικά θα το ψήσετε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις και μετά θα χαμηλώσετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και θα συνεχίσετε το ψήσιμο για άλλες 2 ώρες. Σε αυτή την περίπτωση θα κόψετε σε πιο μεγάλα κομμάτια τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τις πατάτες. Προαιρετικά δε μπορείτε να αφαιρέσετε το μπουτάκι και να αφήσετε τις πατάτες να ροδίσουν για 10 λ στο γκρίλ. 

Πηγή προσαρμοσμένη από εδώ