Κοτόπουλο ριγανάτο με ζυμαρικό

Κοτόπουλο ριγανάτο με ζυμαρικό

Κοτόπουλο λεμονάτο! Μια παραδοσιακή συνταγή για ένα νοστιμότατο πιάτο με ζυμαρικό κατά προτίμηση το “πέτουρα” που έρχεται από την Κοζάνη και σας εγγυάται μια υπέροχη πλούσια γεύση. Φυσικά μπορείτε να προμηθευτείτε οποιοδήποτε άλλο χοντρό ζυμαρικό όπως παπαρδέλες ή φαρδιές χυλοπίτες και απολαύστε ένα εξαιρετικό πιάτο για το καθημερινό ή και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι σας. Μια συνταγή, απλή και εύκολη, που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

  • Για το κοτόπουλο
  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε 12 τεμάχια
  • 100 γρ. βούτυρο γάλακτος (ή 50 γρ. βούτυρο + 50 γρ. ελαιόλαδο)
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες 
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε κομματάκια
  • 300 ml λευκό κρασί
  • 700 ml χλιαρό νερό ή χλιαρό ζωμό κότας 
  • 3 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ζυμαρικό
  • 500 γρ. ζυμαρικό “Πέτουρα” από την Κοζάνη ή άλλο φαρδύ ζυμαρικό επιλογής σας (όπως παπαρδέλες, ταλιατέλες, λαζάνια φαρδιά)
  • αλάτι χοντρό
  • κεφαλοτύρι σκληρό τριμμένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κοτόπουλο: Αλατοπιπερώνετε ελαφρώς τα κομμάτια κοτόπουλου. Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά σοτάρετε το κοτόπουλο για περίπου 15 λ από την κάθε πλευρά. Μόλις ροδίσει το κοτόπουλο το βγάζετε με τσιμπίδα από τη κατσαρόλα και το μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ.
  2. Στην ίδια ζεστή κατσαρόλα ρίχνετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας διαρκώς για περίπου 3 λ. Μετά ξαναβάζετε το κοτόπουλο μέσα στην κατσαρόλα, σβήνετε με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτετε το ζωμό ή το νερό.
  3. Μόλις κοχλάσει χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για 1 ώρα περίπου, φροντίζοντας να προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό αν απαιτηθεί κατά την διάρκεια του βρασίματος. Μετά ρίχνετε τη ρίγανη, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε. 
  4. Για το ζυμαρικό: Παράλληλα, όσο βράζει το κοτόπουλο, σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζετε το ζυμαρικό σας 3 λ λιγότερο από την ώρα που αναφέρεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Αν προμηθευτείτε “Πέτουρα” Κοζάνης θα τα βράσετε για 3 λ ακριβώς. Όταν είναι έτοιμο το ζυμαρικό σας το σουρώνετε. 
  5. Στη συνέχεια αφαιρείτε το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα, σουρώνετε τη σάλτσα (για τυχόν κοκαλάκια) τα κρεμμύδια και το σκόρδο ώστε να έχετε μια διαυγή σάλτσα. Ξαναβάζετε τη σάλτσα στην κατσαρόλα, προσθέτετε το ζυμαρικό σας και μαγειρεύετε για 3 λ ή μέχρι να βράσουν. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
  6. Μεταφέρετε το ζυμαρικό σας σε μια μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος, τοποθετείτε από πάνω το κοτόπουλο και πασπαλίζετε με το τριμμένο κεφαλοτύρι. Το σερβίρετε ζεστό και καλή σας όρεξη! 

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο ριγανάτο με ζυμαρικό