Πως να καθαρίσετε τις κεραμικές εστίες
Η τεχνολογία προοδεύει και η ηλεκτρική κουζίνα μας γίνεται όλο και πιο όμορφη. Μαγειρεύουμε λοιπόν στο βασίλειό μας, στην όμορφη ηλεκτρική κουζίνα μας με τις κεραμικές εστίες. Μετά όμως από το μαγείρεμα οι κεραμικές εστίες χρειάζονται καθάρισμα, γιατί όσο και αν προσέχουμε όταν μαγειρεύουμε λερώνονται. Πως θα τις καθαρίσετε; Οι τρόποι που υπάρχουν είναι 1ον ο φυσικός τρόπος με υλικά που έχουμε όλοι στη κουζίνα μας και 2ον ο χημικός.
1ος φυσικός τρόπος καθαρισμού λίγο λερωμένες κεραμικές εστίες:
- Ένας απλός και απολύτως φυσικός τρόπος να καθαρίσουμε την κεραμική επιφάνεια της κουζίνας μας είναι να την τρίψουμε όταν κρυώσει με ένα λεμόνι το οποίο έχουμε κόψει στη μέση. Αφήνουμε για λίγα λεπτά το λεμόνι να δράσει και ξεπλένουμε με ένα πανί το οποίο έχουμε βουτήξει σε ζεστό νερό.
- Στην περίπτωση που χυθεί γάλα στο μάτι της κουζίνας, καθαρίζουμε αμέσως με ένα υγρό πανί και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο ξίδι πάνω στο μάτι (όσο είναι ακόμα ζεστό), το οποίο θα αποτρέψει τους πολύ δύσκολους λεκέδες.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με το ειδικό “ξυράφι” για τις εστίες που υπάρχει στην αγορά για να ξύσουμε τα δύσκολα σημεία. Στο τέλος καθαρίζουμε με ένα υγρό πανί για να φύγουν τα υπολείμματα.
2 ος φυσικός τρόπος καθαρισμού για μέτρια λερωμένες κεραμικές εστίες:
- Γεμίστε ένα μπωλ με χλυαρό νερό.
- Με ένα σφουγγάρι (που δε χαράζει) βουτηγμένο στο χλυαρό νερό, μουλιάστε την επιφάνεια της εστίας και τους ξεραμένους λεκέδες.
- Βρέχετε συνεχώς το σφουγγάρι για να απομακρύνετε υπολείμματα λεκέδων στο σφουγγάρι που μπορεί να γρατζουνίσουν την επιφάνεια της εστίας.
- Ρίξτε λίγη ποσότητα μαγειρικής σόδας πάνω σε κάθε επίμονο λεκέ και αφήστε να δράσει για 10-15 λεπτά.
- Σκουπίστε με καθαρό και μουλιασμένο σφουγγάρι και τρίψτε απαλά για να απομακρύνετε το λεκέ από την επιφάνεια.
- Εάν οι λεκέδες επιμένουν, πασπαλίστε με μαγειρική σόδα και σε ένα μπολ βάζετε χλιαρό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Με ένα μαλακό πανί πλένετε την επιφάνεια με τη σόδα και ξεπλένετε. Επίσης μπορείτε να αφήσετε το βρεγμένο πανάκι επάνω στην επιφάνεια για περισσότερο από 15 λεπτά, αν είναι πολύ λερωμένη.
3 ος αναγκαστικός χημικός τρόπος καθαρισμού για πολύ λερωμένες κεραμικές εστίες:
- Θα πρέπει να αγοράσετε το ειδικό υγρό καθαρισμού κεραμικών εστιών που υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Συνήθως είναι άσπρο υγρό, όχι ιδιαίτερα παχύρευστο και συνοδεύεται από ειδική ξύστρα απομάκρυνσης ξεραμένων λιπών και υπολειμμάτων τροφών.
- Ξύστε σε κρύα επιφάνεια εστίας με την ειδική ξύστρα για να απομακρύνεται όλα τα υπολείμματα τροφών και ξεραμένων λιπών.
- Απομακρύντε τα με ένα νωπό πανί, προσεκτικά μην χαράξτε την επιφάνεια των εστιών.
- Ρίξτε 4-5 σταγόνες από το ειδικό καθαριστικό υγρό στο κέντρο της εστίας.
- Περάστε και τρίψτε με νωπό πανί, όλη την επιφάνεια. Τρίψτε τα σημεία όπου οι λεκέδες επιμένουν.
- Περάστε με καθαρό νωπό πανί για να πάρετε τυχόν υπολείμματα λεκέδων και καθαριστικού.
- Περάστε εκ νέου με στεγνό πανί για να γυαλίσουν οι εστίες.
Πως προστατεύουμε την κεραμική κουζίνα από γρατζουνιές:
- Χρησιμοποιώ πάντα σκεύη με λείες και επίπεδες βάσεις
- Δεν σέρνω ΠΟΤΕ τα σκεύη εάν θέλω να τα βγάλω από τη φωτιά, ή να τα αλλάξω μάτι. Τα σηκώνω και τα μετακινώ!
- Εάν πέσει σιρόπι ή ζάχαρη από την κατσαρόλα, το σκουπίζω αμέσως. Η ζάχαρη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των κεραμικών εστιών.
- Αποφεύγουμε να φέρουμε σε επαφή ζεστό σκεύος με αλουμινόχαρτο. Το αλουμινόχαρτο θα αφήσει σκούρο γκρι λεκέ στην επιφάνεια της εστίας σας.
- Κρατάμε πάντα καθαρή την κεραμική κουζίνα, έτοιμη για την επόμενη χρήση.
- Δεν αφήνουμε λερωμένα κουτάλια ή κουτάλες στην κεραμική επιφάνεια.
- Συνήθως δύσκολοι λεκέδες όπως αυτοί τις ζάχαρης αφήνουν γραμμές πάνω στην κεραμική εστία. Έτσι με ένα καλό καθάρισμα φεύγουν και οι υποτιθέμενες γρατζουνιές που μας τρόμαξαν.
- Δυστυχώς όμως εάν οι γρατζουνιές είναι βαθιές, δε μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα. Μπορείτε όμως να προστατευτείτε από επόμενες.
Συμβουλές
Καθημερινή καθαριότητα: Είναι καλό, έπειτα από κάθε μαγείρεμα, να καθαρίζετε την εστία της κουζίνας σας, γιατί διαφορετικά συγκεντρώνονται οι λεκέδες και φεύγουν πιο δύσκολα. Αφού έχουν κρυώσει οι εστίες σας, τις σαπουνίζετε με ένα υγρό πανί ή με το σφουγγάρι και τις ξεπλένετε καλά, για να φεύγουν τα υπολείμματα φαγητού.
Οι λεκέδες και ειδικά από καμένα λίπη πρέπει να καθαρίζονται άμεσα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε συρμάτινα σφουγγαράκια, γιατί θα προκαλέσετε φθορές στην επιφάνεια του γυαλιού.
Πρόληψη: Αλείψτε τις κεραμικές εστίες με βαζελίνη μια φορά την εβδομάδα και στη συνέχεια τρίψτε τες με πανί από μικροΐνες.
Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό της κεραμικής εστίας, μπορείτε να συμβουλευτείτε το φυλλάδιο οδηγιών χρήσης της κουζίνας σας, όπου υπάρχουν πληροφορίες για την ασφαλή συντήρησή της. Και μην ξεχνάτε! Να την καθαρίζετε έπειτα από κάθε χρήση.
Sintayes.gr,