Με τι να αντικαταστήσετε υλικά συνταγής που λείπουν από τη κουζίνα [Μέρος Α”]

Με τι να αντικαταστήσετε υλικά συνταγής που λείπουν από τη κουζίνα [Μέρος Α”]

Αντικαταστάσεις

Δείτε το Μέρος Β” εδώ

Αν σας λείπει κάποιο υλικό για να φτιάξετε μια συνταγή, δείτε μήπως μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο. Όμως να είστε προσεκτικοί, γιατί, ανάλογα με το ρόλο που παίζει το υλικό στη συνταγή, μπορεί να μην πρέπει να το αντικαταστήσετε. Χρησιμοποιήστε τον πίνακα αυτόν με προσοχή και μόνο ως οδηγό.

Υλικό Ποσότητα Αντικατάσταση
Αλεύρι για ζύμωμα 1 φλ. (160 γρ) 1 φλ. (140 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. (140 γρ) 1 φλ. (140 γρ) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (παραλείψτε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι από τη συνταγή)
ή 1/2 φλ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής (65 γρ) + 1/2 φλ. (70 γρ) αλεύρι ολικής άλεσης
Αλεύρι ζαχαροπλαστικής 1 φλ. (130 γρ) 3/4 φλ. (105 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κ.σ. κορν φλάουερ ή νισεστέ
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 φλ. (140 γρ) 1 φλ. (140 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ και 1/4 κ.γ. αλάτι
Αμμωνία 3/4 κ.γ. 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
Αυγά (ασπράδια) 1 μεγάλο ασπράδι (30 γρ) 2 κ.σ. ασπράδια αυγού κατεψυγμένα (σε θερμοκρασία δωματίου)
ή
1 κ.σ. ασπράδι σε σκόνη + 2 κ.σ. νερό
Αυγά (κρόκοι) 2 μεγάλοι κρόκοι (36 γρ) 1 μεγάλο αυγό ολόκληρο (57 γρ)

Αν δεν θέλετε καθόλου αυγά στη συνταγή σας δείτε εναλλακτικές λύσεις εδώ

Αυγά (κρόκοι) 1 μεγάλος κρόκος (18 γρ) 2 κ.σ. κρόκος σε σκόνη + 2 κ.σ. νερό
ή
3 1/2 κ.σ. κρόκος αυγού κατεψυγμένος (σε θερμοκρασία δωματίου)
Βανίλια φασόλι 1 φασόλι 2-3 κ.γ. εσάνς βανίλιας
Γάλα εβαπορε 1 φλ. (240 ml) 1 φλ. (240 ml) κρέμα γάλακτος ελαφριά ή πλήρη
Γάλα ελαφρύ 1 φλ. (240 ml) 1/2 φλ. (120 ml) γάλα εβαπορέ ελαφρύ + 1/2 φλ. (120 ml) νερό
Γάλα ξινόγαλο 1 φλ. (240 ml) 1 φλ. (240 ml) γάλα + 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή ξύδι. Το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά
ή 1 φλ. (225 γρ) γιαούρτι πλήρες ή ελαφρύ
ή 1 φλ. (240 ml) γάλα + 1 1/2 κ.γ. κρεμόριο
Γάλα πλήρες 1 φλ. (240 ml) 1/2 φλ. (120 ml) γάλα εβαπορέ πλήρες + 1/2 φλ. (120 ml) νερό
ή 1 φλ. (240 ml) γάλα ελαφρύ + 2 κ.σ. (30 γρ) βούτυρο ή μαργαρίνη
Γιαούρτι πλήρες 1 φλ. (225 γρ) 1 φλ. (240 ml) κρέμα γάλακτος πλήρη + 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
ή
1 φλ. (240 ml) ξινόγαλο
Εσάνς βανίλιας 1 κ.γ. 1/2 φασόλι βανίλιας
ή 1/2 – 1 κ.γ. άλλο είδος εσάνς (αμύγδαλο, πορτοκάλι κλπ)
Εσάνς διάφορες (αμύγδαλο, πορτοκάλι κλπ) 1 κ.γ. 1 κ.γ. άλλο είδος εσάνς (βανίλια, πορτοκάλι, αμύγδαλο κλπ)
ή 1-2 σταγόνες από αιθέριο έλαιο ίδιου αρώματος
Ζάχαρη καστανή ή μαύρη 1 φλ. (215 γρ) 1 φλ. (200 γρ) ζάχαρη λευκή
ή 1 φλ. (200 γρ) ζάχαρη λευκή + 1/4 φλ. (60 ml) μελάσσα
ή για ανοιχτή καστανή ζάχαρη βάλτε 1/2 φλ. (110 γρ) μαύρη ζάχαρη + 1/2 φλ. (100 γρ) λευκή ζάχαρη
Ζάχαρη λευκή 1 φλ. (200 γρ) 1 φλ. (215 γρ) πατικωμένη καστανή ή μαύρη ζάχαρη
ή 7/8 φλ. μέλι + μειώστε τα υγρά της συνταγής κατά 3 κ.σ.
Ζελατίνη σκόνη 1 φάκελος (7 γρ. ή 1 κ.σ.) 4 φύλλα ζελατίνης (10 x 23 εκ.)
ή 2 κ.γ. αγάρ
Ζελατίνη φύλλο 4 φύλλα (10 x 23 εκ.) 1 φάκελος ζελατίνης (7 γρ)
Κακάο σκόνη (χωρίς ζάχαρη) 3 κ.σ. (20 γρ) 30 γρ. κουβερτούρα (μειώστε το βούτυρο της συνταγής κατά 1 κ.σ. – 15γρ) ή 3 κ.σ. (20 γρ) χαρουπόσκονη
Καρύδα (αποξηραμένη τριμμένη) 1 φλ. (90 γρ) 1 1/4 φλ. φρέσκια καρύδα τριμμένη
ή 1 1/4 φλ.  (110 γρ) καρύδα αποξηραμέη σε φλύδες
Καρύδα (φρέσκια) 1 φλ. 1 φλ. (200 γρ) καρύδα αποξηραμένη σε φλύδες
ή 3/4 φλ. (75γρ) καρύδα αποξηραμένη τριμμένη
Καφές (βρασμένος, δυνατός) 1/4 φλ. (60 ml) 2 κ.σ. (10 γρ) σκόνη εσπρέσο στιγμής διαλυμένη σε 3 κ.σ. καυτό νερό
Κορν φλάουερ ή νισεστέ (για να κάνουμε πιο πηχτές σάλτσες) 1 κ.σ. (15 γρ) 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Κρέμα γάλακτος (10-12% λιπαρά) 1 φλ. (240 ml) 7/8 φλ. (210ml) γάλα πλήρες + 2 κ.σ. (30 γρ) λιωμένο βούτυρο ανάλατο
Κρέμα γάλακτος (πλήρης 35% λιπαρά – όχι για σαντιγύ) 1 φλ. (240 ml) 2/3 φλ. (160 ml) γάλα πλήρες + 1/3 φλ. (75 γρ) βούτυρο λιωμένο ανάλατο
Κρεμόριο 1/2 κ.γ. 1/2 κ.γ.  λευκο ξύδι ή λεμόνι (σε συνταγές για μαρέγκα πχ)Σε συνταγές που ζητάνε και κρεμόριο και σόδα (συνήθως στα μπισκότα), αντικαθιστούμε ΚΑΙ τα δυο, βάζοντας στη θέση τους μπέικιν πάουντερ ( 1 κ.γ. μπέικιν ανικαθιστά 1/2 κ.γ. σόδα με 2/3 κ.γ. κρεμόριο).
Λάιμ ξύσμα 1 κ.γ. 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Λάιμ χυμός φρέσκος 1 κ.σ. 1 κ.σ. φρέσκος χυμός πορτοκάλι ή λεμόνι
Λεμόνι ξύσμα 1 κ.γ. 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού ή λάιμ
ή 1/2 κ.γ. εσάνς λεμονιού
Λεμόνι χυμός φρέσκος 1 κ.σ. 1 κ.σ. έτοιμος χυμός λεμόνι (από μπουκάλι)
ή 1 κ.σ. φρέσκος χυμός λάιμ
ή 1/2 κ.σ. ξύδι (ανάλογα τη συνταγή – όχι για να δώσει γεύση)
Λίπη: Βούτυρο αλατισμένο 1/2 φλ. (115 γρ) 1/2 φλ. (115 γρ) ανάλατο βούτυρο + 1/4 κ.γ. αλάτι
ή 1/2 φλ. (115 γρ) μαργαρίνη
Λίπη: Βούτυρο ανάλατο 1/2 φλ. (115 γρ) 1/2 φλ. (115 γρ) αλατισμένο βούτυρο και μειώστε το αλάτι στη συνταγή κατά 1/4 κ.γ.
ή 1/2 φλ. (115 γρ) μαργαρίνη
Λίπη: Μαργαρίνη 1/2 φλ. (115 γρ) 1/2 φλ. (115 γρ) αλατισμένο ή ανάλατο βούτυρο
Μαγειρική σόδα (συνήθως θέλει 1/4 κ.γ. για κάθε φλ. αλεύρι) 1/2 κ.γ. 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (θα πρέπει να αντικαταστήσετε το όξινο υγρό της συνταγής με κάποιο άλλο μη όξινο)
Μαγιά νωπή 30 γρ 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ)
Μαγιά ξηρή 1 φακελάκι (9 γρ) 30 γρ νωπή μαγιά
ή
4 κ.γ. μαγια ξηρή σκόνη
Μασκαρπόνε 1 φλ. (225 γρ) 3/4 φλ. (170 γρ) τυρί κρέμα χτυπημένη με 1/4 φλ. (60 ml) πλήρη κρέμα γάλακτος
Μελάσσα 1 φλ. (240 ml) 1 φλ. (240 ml) Μέλι
ή
3/4 φλ. καστανή ή μαύρη ζάχαρη σε 1/4 (60 ml) υγρού (να ζεσταθεί μέχρι να λιώσει)
Μέλι 1 φλ. (240 ml) 3/4 φλ. (180 ml) μελάσσα + 1/2 φλ. (100 γρ) λευκή ζάχαρη
ή 1 1/4 φλ. (250 γρ) λευκή ή καστανή ζάχαρη + 1/4 φλ. (60 ml) υγρού + 1/2 κ.γ. κρεμόριο
Μπέικιν πάουντερ (συνήθως θέλει 1 κ.γ. για κάθε φλ. αλεύρι) 1 κ.γ. 1/4 μαγειρική σόδα + 1/2 κ.γ. κρεμόριο + 1/4 κ.γ. νισεστέ
ή 1/4 μαγειρική σόδα + 1/2 φλ. (120ml) ξυνόγαλο
ή γιαούρτι (θα αφαιρέσετε 1/2 φλ. από κάποιο άλλο μη όξινο υγρό της συνταγής)
Μπισκότα τρίμα 1 φλ. (100 γρ) Μπορεί να αντικατασταθεί με γκοφρέτες σοκολάτας ή βανίλιας, με μπισκότα digestive ή οποιαδήποτε άλλη γεύση μπισκότων
Ξηροί καρποί 1 φλ. (100 γρ) Μπορείτε να αντικαταστήσετε όλους τους ξηρούς καρπούς με την αντίστοιχη ποσότητα άλλων ξηρών καρπών
Ξύδι λευκό 1/4 φλ. (60 ml) 1/3 φλ. (80 ml) φρέσκο χυμό λεμονιού
Πορτοκάλι ξύσμα 1 κ.γ. 1 κ.γ. ξύσμα από λάιμ ή λεμόνι
ή 1 κ.γ. καραμελωμένη φλούδα πορτοκαλιού ψιλοκομμένη
Πορτοκάλι χυμός φρέσκος 1 φλ. (240 ml) 1 φλ. (240 ml) πορτοκαλάδα εμπορίου
Σοκολάτα (κουβερτούρα) 30 γρ. 3 κ.σ. (20γρ) κακάο + 1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη (15γρ)
Σοκολάτα γάλακτος 30 γρ 30 γρ. κουβερτούρα + 30 γρ (2 κ.σ.) ζάχαρη ή 30 γρ. λευκή σοκολάτα
Σοκολάτα λευκή 30 γρ 30 γρ. σοκολάτα γάλακτος
Σταφίδες 1 φλ. (120 γρ) 1 φλ. (120 γρ) αποξηραμένα δαμάσκηνα τεμαχισμένα
ή 1 φλ. (120 γρ) διάφορα φρούτα αποξηραμένα
Χαρούπι (σκόνη) 1 κ.σ. (7 γρ) 1 κ.σ. (7 γρ) κακάο

Δείτε το Μέρος Β” εδώ

blueberry-pancake-3web Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Με τι να αντικαταστήσετε υλικά συνταγής που λείπουν από τη κουζίνα [Μέρος Α”]

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.