Πατσαβουρόπιτα γλυκιά σιροπιαστή

Πατσαβουρόπιτα γλυκιά σιροπιαστή

Μια πολύ εύκολη και εξαιρετικά γρήγορη συνταγή, με πολύ απλά υλικά ένα λαχταριστό γλύκισμα που σίγουρα θα απολαύσετε εσείς όλες τις ώρες της … υπογλυκαιμίας αλλά και οι καλεσμένοι σας σε όλες τις περιστάσεις. Το μόνο που απαιτείται είναι να βάλετε τα φύλλα στο ταψί και τα περιχύσετε με ένα χυλό. Όταν ψηθούν, «πίνουν» τα υγρά και μαλακώνουν μέσα, αλλά η επιφάνεια γίνεται τραγανή και αποκτά μια ωραία, ρόδινη κρούστα.

Υλικά συνταγής

  • Για τη σαβουρόπιτα: 
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 5 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (ή μαργαρίνη λιωμένη, ή αν προτιμάτε βούτυρο γάλακτος)
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού γιαούρτι
  • 1 κ.γ. κανέλα 
  • 1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • Για το σιρόπι:
  • 2½ φλ. τσαγιού νερό 
  • 2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2-3 καρφάκια γαρίφαλο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνετε να βράσουν γαιι 8 λ. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για να κρυώσει εντελώς μέχρι να το χρησιμοποιήσετε με το σιρόπιασμα. 
  2. Για τη σαβουρόπιτα: Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοιμάζετε τη σαβουρόπιτα. Τοποθετείτε στη βάση ενός ταψιού 30 εκ. ένα φύλλο κρούστας και το “τσαλακώνετε” σαν φυσαρμόνικα, ώστε να χωρέσει ολόκληρο στη βάση.
  3. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, βάζοντας στη βάση του ταψιού όλα τα υπόλοιπα φύλλα, τσαλακωμένα, το ένα δίπλα το άλλο, σε μια στρώση και όχι το ένα πάνω στο άλλο. Έτσι θα καλύψετε τη βάση ολόκληρου του ταψιού. 
  4. Σε ένα μπολ ρίχνετε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με σύρμα μέχρι να χυλώσει το μείγμα. Μετά προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά, ένα τη φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά και έχετε ένα ρευστό χυλό. Αδειάζετε το μείγμα χυλού ομοιόμορφα πάνω σε όλα τα τσαλακωμένα φύλλα.
  5. Ψήνετε το γλυκό σας στο καλά προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λ. Το βγάζετε από το φούρνο, το χαράζετε σε κομμάτια χωρίς να το κόψετε μέχρι κάτω, και το αφήνετε να “σταθεί” για 4-5 λ. Μετά το περιχύνετε όπως είναι καυτό με το κρύο σιρόπι και το αφήνετε να το απορροφήσει πλήρως. 

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πατσαβουρόπιτα γλυκιά σιροπιαστή