Πατάτες φούρνου με μπέικον και τυρί

Πατάτες φούρνου με μπέικον και τυρί

Ένα γρήγορο, εύκολο και πεντανόστιμο ορεκτικό με ένα από τα αγαπημένα σε μικρούς και μεγάλους υλικό, τη πατάτα. Φέτες πατάτας σε στρώσεις με κρεμμύδι, μπέικον και τυρί περιχυμένα με κρέμα γάλακτος. Μια εύκολη και γρήγορη στη παρασκευή της συνταγή (από εδώ) για το τέλειο ορεκτικό ή συνοδευτικό στο οικογενειακό και επίσημο τραπέζι σας. 

Υλικά συνταγής

  • 4 πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 300 γρ. φέτες μπέικον (ή ζαμπόν), κομμένες σε κύβους
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 300 ml κρέμα γάλακτος με 20 % λιπαρά
  • 1 ½ φλ. τσαγιού χοντρο-τριμμένο κίτρινο τυρί (γραβιέρα, τσένταρ, γκούντα, ένταμ κ.λ.π.)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα πυρέξ
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μέτριο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε καλά τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τις φέτες κρεμμυδιού, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν. Τα μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. (Μπορείτε να παραλείψετε τη διαδικασία σοταρίσματος και να βάλετε ωμό το κρεμμύδι στο ταψί αν το θέλετε σχετικά τραγανό).
  2. Κόβετε τις πατάτες σε αρκετά λεπτές ροδέλες. Σε ένα λαδωμένο στρογγυλό ή ορθογώνιο πυρέξ, στρώνετε στη βάση του μια στρώση πατάτες και τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς. Από πάνω στρώνετε λίγα κρεμμύδια, λίγο από το μπέικον, λίγη κρέμα γάλακτος και μια χούφτα τυρί. 
  3. Συνεχίζετε τη διαδικασία στρώσεων με την ίδια σειρά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, τελειώνοντας με στρώσεις πατάτας και μια γενναιόδωρη στρώση τυριού. Ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και πάρει στην επιφάνειά του ένα χρυσοκόκκινο χρώμα.
  4. Σημείωση: Αν πάρει γρήγορα χρώμα, σκεπάζετε το πυρέξ χαλαρά με αλουμινόχαρτο, φροντίζοντας να μην ακουμπάει το τυρί. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πατάτες φούρνου με μπέικον και τυρί