Τσιπούρες πεντανόστιμες με πατατούλες στο φούρνο

Τσιπούρες πεντανόστιμες με πατατούλες στο φούρνο

Τσιπούρα… ένα διατροφικός θησαυρός στο τραπέζι μας. Η τσιπούρα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σχέση με άλλα λευκά ψάρια και για αυτό θεωρείται πολύτιμη πηγή των «καλών» ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αποτελεί πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών Ε και D, περιέχουν Σελήνιο, Βιταμίνη Β12, Νιασίνη (Β3), Φώσφορο, Βιταμίνη Β6 που το καθιστούν το ιδανικό φαγητό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. 

Εδώ σας δίνουμε μια απλή συνταγή για νοστιμότατες τσιπούρες με πατατούλες στο φούρνο, ένα χορταστικό και υγιεινό φαγητό που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

  • 4 τσιπούρες (περίπου 400 γρ. η μια), καθαρισμένες
  • 8-10 μέτριες πατάτες, κομμένες σε μέτριους κύβους
  • 4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μέτριους κύβους
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτά φετάκια 
  • 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 2 λεμονιών το χυμό
  • 4 κ.γ. κάπαρη, ξαλμυρισμένη
  • 1 κ.σ. φρέσκα φυλλαράκια θυμαριού, ψιλοκομμένα ή 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς. Μοιράζετε τη κάπαρη και το μισό σκόρδο στις κοιλιές των ψαριών. Αλατοπιπερώνετε καλά τα ψάρια, τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι προσεκτικά για να μη χυθεί η «γέμιση» και τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστείτε.
  2. Καθαρίζετε τις πατάτες και τα κρεμμύδια, τα κόβετε σε κύβους (ή σε λεπτές ροδέλες) και τα τοποθετείτε σε  ευρύχωρο ταψί. Προσθέτετε τα 2/3 του λαδιού, αλατοπίπερο, το μισό θυμάρι, το υπόλοιπο σκόρδο, το κρασί και το μισό χυμό λεμονιού και ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας.
  3. Στρώνετε τις πατάτες και τα κρεμμύδια στο ταψί, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε  στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λ ή μέχρι να μισομαλακώσουν.
  4. Στη συνέχεια ξεσκεπάζετε το ταψί και τοποθετείτε τις τσιπούρες πάνω στις πατάτες και στα κρεμμύδια. Τις περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και ψήνετε το φαγητό σας για άλλα 20 λ ή μέχρι να γίνει το ψάρι και οι πατάτες.
  5. Αν τα ψάρια έχουν γίνει (ελέγχετε αν έγιναν ανοίγοντας λίγο ένα ψάρι στην κοιλιά του – δεν πρέπει να έχει αίμα στη ραχοκοκαλιά) νωρίτερα από τις πατάτες, τα βγάζετε από το φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο των πατατών και των κρεμμυδιών. Ξεφουρνίζετε το ταψί, πασπαλίζετε το φαγητό με το υπόλοιπο θυμάρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σερβίρετε ζεστό.



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τσιπούρες πεντανόστιμες με πατατούλες στο φούρνο

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page