Μπακαλιάρος με πατάτες και πιπεριές στο φούρνο

Μπακαλιάρος με πατάτες και πιπεριές στο φούρνο

Ένα εξαιρετικό, υγιεινό, χορταστικό και πεντανόστιμο φαγητό. Μπακαλιάρος στο φούρνο με πατάτες, πιπεριές, ελιές και σκόρδο στο φούρνο για ένα υγιεινό πιάτο για μικρούς και μεγάλους. Μια εύκολη συνταγή (βασική ιδέα προσαρμοσμένο από εδώ) για ένα πιάτο ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. 

Υλικά συνταγής

  • 1.000 γρ. φιλέτο μπακαλιάρο κατεψυγμένο 
  • 3 πιπεριές (2 κόκκινες, 1 κίτρινη), κομμένες σε φέτες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 2 κ.σ. τοματοπελτέ
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 700 γρ. πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 4 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φετούλες + 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες με τη φλούδα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρασί λευκό
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι 
  • 10 ελιές Καλαμών 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ. περίπου. Κόβετε το φιλέτο μπακαλιάρου σε μέτρια κομμάτια και τα αφήνετε στην άκρη. Βάζετε τις ελιές Καλαμών μέσα σε νερό να ξαλμυρίζουν.
  2. Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μέτριους κύβους και τις “θωρακίζετε” σε ένα μεγάλο τηγάνι σε 5-6 κ.σ. καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις μεταφέρετε στο πυρέξ και τις στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση του.
  3. Προσθέτετε στο καυτό τηγάνι 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο επιπλέον, προσθέτετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε φέτες και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτετε και τα σκόρδα σε φετούλες και σοτάρετε για 1/2 λ ακόμα ανακατεύοντας. 
  4. Ρίχνετε τα σοταρισμένα λαχανικά, από το τηγάνι, πάνω από τις πατάτες στο πυρέξ προσθέτετε τη δάφνη, τα ολόκληρα με τη φλούδα τους σκόρδα, το θυμάρι,τη πάπρικα και αλατοπιπερώνετε. Από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τα κομμάτια μπακαλιάρου και αλατίζετε με λίγο αλάτι και πιπέρι. 
  5. Διαλύετε το τοματοπελτέ με τη ζάχαρη σε 1/2 φλ. τσαγιού ζεστό νερό και το ρίχνετε στο πυρέξ. Περιχύνετε το φαγητό με το κρασί, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αν χρειάζεται με λίγο ακόμα νερό, ώστε να σκεπαστούν οι πατάτες, και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και μελώσει η σάλτσα.
  6. Ελέγχετε κατά τη διάρκεια του ψησίματος και αν απαιτείται προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Τα τελευταία 10 λ ψησίματος προσθέτετε και τις ελιές και ανακατεύετε. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε για 10 λ να σταθεί. Στη συνέχεια πιέζετε με τα χέρια σας τη φλούδα από τα σκόρδα (που τα βάλατε στο πυρέξ χωρίς να τα βγάλετε τη φλούδα) για να βγει η μελωμένη σάρκα του σκόρδου και σερβίρετε το φαγητό σας. Καλή σας όρεξη!

Μπορείτε να προσθέσετε πράσινη ή πορτοκαλί πιπεριά αντί για τις προτεινόμενες, καθώς επίσης να αφαιρέσετε το τοματοπελτέ και να ψήσετε το φαγητό σας μόνο με νερό και το λαδάκι του. 

Brasiliansk-bacalao_large2



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπακαλιάρος με πατάτες και πιπεριές στο φούρνο