Λουκανικοπιτάκια με τέλεια σπιτική ζύμη

Λουκανικοπιτάκια με τέλεια σπιτική ζύμη

Λουκανικοπιτάκια!!! Ένας υπέροχος μεζές που έχει φανατικούς, μικρούς και μεγάλους οπαδούς για όλες τις περιστάσεις. Ιδανικά για πάρτυ, για συγκεντρώσεις ειδικά ως ορεκτικό τις γιορτινές μέρες, σε επίσημο τραπέζι ή μπουφέ. Μια συνταγή για να απολαύστε το απόλοιτο μεζεδάκι με λουκανικάκια κοκτέιλ και αφράτη, νόστιμη σπιτική ζύμη.  

Υλικά συνταγής

  • 280 γρ. λουκανικάκια κοκτέιλ [*]
  • Για τη σπιτική ζύμη:
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 125 γρ. βούτυρο, κομμένα σε μικρά καρεδάκια,  μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4-5 κ.σ. νερό παγωμένο
  • Για επάλειψη ζύμης:
  • μουστάρδα, κέτσαπ και Worcestershire sauce
  • 1 κρόκος αυγού μαζί με 2 κ.σ. γάλα για άλειμμα ζύμης

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βράζετε τα λουκάνικα σε κοχλαστό νερό για 3 λ για να ποσαριστούν. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. 
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε 1 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι και το αναμιγνύετε με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο και το νερό και “τρίβετε” καλά το μείγμα με τα χέρια σας. Στη συνέχεια το πλάθετε σε μια μπάλα και το ζυμώνετε ελαφρά με λίγο αλεύρι.
  3.  Με ένα πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο 3 χιλιοστών περίπου πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε το φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια 5 εκ. περίπου. Εναλλακτικά μπορείτε να τα κόψετε και σε αντίστοιχα τριγωνάκια.
  4. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε λίγη μουστάρδα με κέτσαπ και Worcestershire sauce και βάζετε από 1/3 κ.γ. σε κάθε κομμάτι ζύμης. Τοποθετείτε στο κέντρο από ένα λουκανικάκι και το τυλίγετε στη ζύμη και το “σφραγίζετε καλά στην άκρη της ζύμης κολώντας το με λίγο νερό. Φροντίζετε να μη τυλίξετε με πολύ ζύμη τα λουκανικάκια. 
  5. Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα. Σε μικρό μπολάκι χτυπάτε το κρόκο αυγού με το γάλα και βουρτσίζετε την επιφάνεια της ζύμης. Ψήνετε τα λουκανικοπιτάκια σας σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 20-25 λ περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει και ψηθεί καλά η ζύμη. 

[*] Η ποσότητα των λουκάνικων εξαρτάται από το πόσο λεπτή θα φτιάξετε το φύλλο ζύμης. Πιθανόν να χρειαστείτε λίγα λιγότερα ή λίγα περισσότερα λουκανικοπιτάκια.