Τουρλού λαχανικών στο φούρνο, νηστίσιμο

Τουρλού λαχανικών στο φούρνο, νηστίσιμο

Πεντανόστιμο τουρλού λαχανικών στο φούρνο. Μια συνταγή για ένα υπέροχο τουρλού με ότι λαχανικά σας έχουν περισσέψει στο ψυγείο για ένα υγιεινό νηστίσιμο πιάτο. Μια παραλλαγή του τουρλού κατσαρόλας που σιγοψήνετε στο φούρνο για διατηρηθούν τα υλικά πιο τραγανά και καλύτερα μελωμένα.

Υλικά συνταγής

  • 2 μεγάλες τσακώνικες μελιτζάνες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μέτριες φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 300 γρ. φρέσκα φασολάκια
  • 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες ή μέτρια κομμάτια
  • 2 πιπεριές κέρατο κομμένες σε χονδρές ροδέλες
  • 2 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 400 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες σε κομμάτια τα αλατίζετε και τις τοποθετείτε για 30 λ σε σουρωτήρι να “ιδρώσουν” για να βγάλουν τα περίσσια υγρά τους και να μη ρουφήξουν πολύ λάδι. Μετά τη 1/2 ώρα τις ξεπλένετε με πολλά νερά και τις σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί. 
  2. Σε ένα μεγάλο, αντικολλλητικό τηγάνι ζεσταίνετε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο, ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα, προσθέτετε τα φρέσκα φασολάκια (ή και αμπελοφάσουλα) και ανακατεύετε. Ρίχνετε τα 300 ml νερό ή ζωμό λαχανικών και τα βράζετε,χωρίς να σκεπάσετε το τηγάνι σας,  σε μέτρια φωτιά για 10 λ, ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. 
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις. Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνετε όλα τα λαχανικά, δηλ. μελιτζάνες, κολοκύθια, πιπεριές και πατάτες και από πάνω στρώνετε το μείγμα του τηγανιού, με τα υγρά του. Διαλύετε το πελτέ με τη ζάχαρη στα υπόλοιπα 100 ml νερό ή ζωμό λαχανικών και περιχύνετε τα λαχανικά.
  4. Απλώνετε από πάνω και τις τριμμένες ντομάτες, ή τα ντοματάκια. Αλατοπιπερώνετε το φαγητό και το περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μην ανακατέψετε καθόλου τα υλικά. Αφήστε τα να ψηθούν σε στρώσεις, όπως τα τοποθετήσατε στο ταψί.
  5. Σιγοψήνετε το φαγητό για 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά σας και μελώσει η σάλτσα. Αφαιρείτε το τουρλού από το φούρνο και το σερβίρετε χλιαρό, σε θερμοκρασία δωματίου με φρέσκο, ζεστό ψωμί και αν δεν νηστεύετε με τυρί φέτα. 

Σημείωση: Αυξομειώστε τις ποσότητες των λαχανικών ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, ακόμα μπορείτε να αντικαταστήσετε και υλικά με άλλα αρεσκείας σας, στις ίδιες πάντα, προτεινόμενες ποσότητες, όπως π.χ. μπάμιες αντί για φασολάκια. 

ηγφδ

Βασική ιδέα από συνταγή της Ντ. Νικολάου

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τουρλού λαχανικών στο φούρνο, νηστίσιμο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.