Κοτόπουλο γιουβέτσι με μικρό χυλοπιτάκι ή κριθαράκι

Κοτόπουλο γιουβέτσι με μικρό χυλοπιτάκι ή κριθαράκι

Μια εύκολη συνταγή για ένα νόστιμο χορταστικό πιάτο με ένα αγαπημένο απ” όλους πουλερικό. Κοτόπουλο με κριθαράκι ή μικρό χυλοπιτάκι στο φούρνο.

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο 1.500 γρ. περίπου σε μερίδες
  • 1 πακέτο κριθαράκι μέτριο ή μικρό χυλοπιτάκι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ ή ολόκληρα ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κοφτή κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 δαφνόφυλλο 
  • 6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 
  • ζωμός κότας φρέσκος ή σε κύβο
  • αλάτι πιπέρι
  • τριμμένο τυρί, μυζήθρα ή κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τιςλιαστές ντομάτες και κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες.
  2. Σε κατσαρόλα, ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 1-2 λ ή μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτετε το ντοματοπελτέ και ανακατεύετε, τρίβοντάς το στη βάση της κατσαρόλας, για 1/2 λ για να βγάλει τη γεύση του. Προσθέτετε το σκόρδο και το κοτόπουλο και σοτάρετε ανακατεύοντας για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά. 
  3. Ρίχνετε στη κατσαρόλα τα ντοματάκια κονκασέ, το δαφνόφυλλο, τη ζάχαρη, τις λιαστές ντομάτες, και 4 φλιτζάνια ζεστό ζωμό κότας ή νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για 50 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά.
  4. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρετε. ανακατεύοντας διαρκώς, το κριθαράκι ή χυλοπιτάκια μέχρι να γυαλίσουν καλά.
  5. Μεταφέρετε το ζυμαρικό σας αμέσως σε ένα ταψί, ρίχνετε και το κοτόπουλο με την σάλτσα του, αφαιρείτε το δαφνόφυλλο, ανακατεύετε και σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Φροντίζετε τα υγρά της σάλτσας να σκεπάζουν καλά (τουλάχιστον κατά 2 δάχτυλα) το κριθαράκι ή χυλοπιτάκι. Διαφορετικά προσθέστε λίγο ζεστό νερό.
  6. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 15 λ. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λ. Στη διάρκεια ψησίματος ελέγξτε αν απαιτείται επιπλέον νερό. 
  7. Σημείωση: Μην παραψήσετε το ζυμαρικό σας Αφήστε το “αλ τέντε” με αρκετό από το ζουμάκι του, λαμβάνοντας υπ΄όψη ότι και εκτός φούρνου συνεχίζει να “ψήνεται” και θα “ρουφήξει” το ζουμί του. Πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί (προαιρετικά) και σερβίρετε.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο γιουβέτσι με μικρό χυλοπιτάκι ή κριθαράκι