Κεφτεδάκια κοκκινιστά με πατάτες στη κατσαρόλα

Κεφτεδάκια κοκκινιστά με πατάτες στη κατσαρόλα

Κεφτεδάκια μοσχομυριστά… το απόλυτο μαμαδίστικο φαγητό, αγαπημένο μικρών και μεγάλων που μπορούμε να το απολαύσουμε, μαγειρεύοντάς το με διάφορους τρόπους και με ποικίλα συνοδευτικά, ως μεζέ ή κυρίως γεύμα και πάντα θα μας καταπλήξει με τη γεύση του. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για τα τέλεια κοκκινιστά κεφτεδάκια μαζί με πατατούλες μαγειρεμένα στη κατσαρόλα με σάλτσα ντομάτας και με τη προσθήκη λίγου κρόκου Κοζάνης, τζίντζερ και μαντζουράνας που θα απογειώσουν τη γεύση τους και θα μεταμορφώσουν ένα απλό φαγητό σε ένα ιδιαίτερο πιάτο που θα κερδίσει με τη γεύση του όλους όσους το δοκιμάσουν.

Υλικά συνταγής

  • Για τα κεφτεδάκια
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από λάπα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο τρίφτη
  • 150 γρ. ψωμί χωριάτικο, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε λίγο γάλα για 5 λ και καλά στυμμένο
  • 3 κ.σ. ούζο
  • 1 κ.γ. δυόσμος ξερός, τριμμένος
  • 1 αυγό
  • 45 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τις πατάτες και τη σάλτσα ντομάτας
  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 1/8 κουτ. γλυκού κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
  • 70 ml κόκκινο κρασί, ξηρό
  • 350 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ελαφρά χτυπημένα στον πολυκόφτη
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 60 ml ζεστό νερό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1 κ.γ. μαντζουράνα ξερή, τριμμένη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και τα ζυμώνετε πολύ καλά. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 30 λ, να σφίξει το μείγμα ελαφρώς. Στη συνέχεια πλάθετε το μείγμα σε περίπου 12-14 κεφτεδάκια.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και ροδίζετε τα κεφτεδάκια προσεκτικά για 3 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα απ” όλες τις πλευρές. Τα αφαιρείτε από τη κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
  3. Για τις πατάτες και τη σάλτσα: Καθαρίζετε τις πατάτες τις κόβετε κυδωνάτες και τις ρίχνετε στην ίδια ζεστή κατσαρόλα με το λάδι που έμεινε, προσθέτετε το σκόρδο, το τζίντζερ και το κρόκο Κοζάνης και ανακατεύετε μέχρι να λαδωθούν καλά. 
  4. Στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα αφήνετε για 2-3 λ να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε το πελτέ διαλυμένο σε 60 ml ζεστό νερό, επιπλέον 200 ml ζεστό νερό (ή ζεστό ζωμό κότας) αλατίζετε το φαγητό και το αφήνετε  να πάρει μια βράση.
  5. Μετά τοποθετείτε από πάνω τα κεφτεδάκια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγομαγειρεύετε για περίπου 40 λ ή μέχρι το φαγητό να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά και να μείνει με τη σάλτσα του. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας στα πιάτα, το πασπαλίζετε με τη ρίγανη και τη μαντζουράνα και Καλή σας όρεξη.

Μια συνταγή της Ν. Ισμυρνόγλου



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κεφτεδάκια κοκκινιστά με πατάτες στη κατσαρόλα