Κορμός με σοκολάτα, άρωμα πορτοκαλιού και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς

Κορμός με σοκολάτα, άρωμα πορτοκαλιού και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς

Ένας υπέροχος κορμός με γέμιση σοκολάτας, άρωμα πορτοκαλιού με υπέροχο γλάσο σοκολάτας, γαρνιρισμένος με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Μια συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε ένα τέλειο επιδόρπιο ιδανικό για τις εορταστικές μέρες.

Υλικά συνταγής

  • Για το παντεσπάνι:
  • 1 φλ. τσαγιού (125 γρ.) αλεύρι
  • 2/3 φλ. τσαγιού (125 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 μεγάλα αυγά (χωριστά κρόκοι/ασπράδια)
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • Για τη γέμιση και το γλάσο: [*]
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος καλής ποιότητας 
  • 120 γρ. βούτυρο μαλακωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ. (1¼ φλ.) ζάχαρη άχνη 
  • 1/2 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς:
  • 1/2 φλ. τσαγιού (40 γρ.) αμύγδαλα ασπρισμένα, χοντροκομμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού  (40 γρ.) φουντούκια, χοντροκομμένα
  • 1/2 πορτοκαλιού τη φλούδα, κομμένη λεπτές φετούλες
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Σε ένα μπολ ρίχνετε τους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε μέχρι να ασπρίσει και αφρατέψει το μείγμα. Κοσκινίζετε το αλεύρι μέσα στο μείγμα αυγών, ρίχνετε και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
  2. Σε άλλο μπολ χτυπάτε, με καθαρό μίξερ, τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε πηχτή μαρέγκα. Με μια σπάτουλα μεταφέρετε σταδιακά, λίγη τη φορά, τη μαρέγκα στο μπολ με το μείγμα αλευριού και ανακατεύετε απαλά με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως όλα τα υλικά. 
  3. Στρώνετε χαρτί ψησίματος στο ρηχό ταψί του φούρνου σας. Ρίχνετε το μείγμα στο κέντρο του ταψιού και το απλώνετε, δίνοντας παραλληλόγραμμο σχήμα με διαστάσεις 35×45 εκ. περίπου. Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ περίπου ή μέχρι όταν το πατήσουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού αυτό επανέρχεται. 
  4. Απλώνετε μια μεγάλη πετσέτα πάνω στο πάγκο εργασίας σας και τη πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Μόλις βγάλετε το παντεσπάνι από το φούρνο το αναποδογυρίζετε προσεκτικά πάνω στη πετσέτα, αφαιρείτε προσεκτικά το χαρτί ψησίματος και όσο είναι ακόμα ζεστό το τυλίγετε σε ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει τελείως και να πάρει το κυκλικό σχήμα.
  5. Για τη γέμιση και το γλάσο: Λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ελαφρώς προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Το αφήνετε στην άκρη για 10 λ ή μέχρι να πήξει ελαφρώς.  
  6. Όταν κρυώσει τελείως το παντεσπάνι και έχει πάρει το σχήμα ρολού, ξετυλίγετε τη πετσέτα και στρώνετε στην επιφάνεια σχεδόν το μισό γλάσο σοκολάτας, αφήνοντας περιμετρικά 1 εκ. κενό περιθώριο. Το ξανατυλίγετε σε σφιχτό ρολό, το τοποθετείτε σε πιατέλα σερβιρίσματος και το καλύπτετε με το υπόλοιπο γλάσο. 
  7. Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς: Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε ελαφρώς τη 1 κ.σ. βούτυρο, προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύετε, ρίχνετε τη ζάχαρη και το μέλι και τα σιγοβράζετε για 1 λ ανακατεύοντας. Προσθέτετε και τις φέτες πορτοκαλιού και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1 λ επιπλέον. Τέλος τα πασπαλίζετε με τη κανέλα, ανακατεύετε και τα αφαιρείτε από τη φωτιά. Απλώνετε το μείγμα πάνω από ρολό και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα να κρυώσει καλά. 15 λ πριν το σερβίρετε το βγάζετε από το ψυγείο, το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

[*] Αν προτιμάτε περισσότερη γέμιση και επικάλυψη γλάσου, φτιάξτε 1 ½ δόση αντί της 1 προτεινόμενης.

551



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κορμός με σοκολάτα, άρωμα πορτοκαλιού και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς