Κόκορας με χυλοπίτες

Κόκορας με χυλοπίτες

Πεντανόστιμος κόκορας με χυλοπίτες μαγειρεμένα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας στη κατσαρόλα, πασπαλισμένα με τριμμένη μυζήθρα! Μια απλή και εύκολη συνταγή του Χρ. Πέσκια για να απολαύσετε ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση εσείς με την οικογένειά σας στο Κυριακάτικο τραπέζι ή με τους καλεσμένους σας στα γιορτινά τραπέζια σας!

Υλικά συνταγής

  • 1 κόκορας περίπου 1.500 γρ. κομμένος σε 6-8 κομμάτια, ή ένα μεγάλο βιολογικό κοτόπουλο ή ελευθέρας βοσκής
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες 
  • 800 γρ. ολόκληρα ντοματάκια αποφλοιωμένα κονσέρβας, ψιλοκομμένα
  • 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 500 γρ. σπιτικός ζωμός κότας 
  • 250 γρ. χυλοπίτες μέτριες χωριάτικες
  • 1/4 ματσάκι δυόσμος, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τριμμένη μυζήθρα ή άλλο σκληρό τυρί επιλογής σας για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αλατοπιπερώνετε καλά τον κόκορα. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε δυνατή φωτιά, τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου και σοτάρετε τον κόκορα για 6-7 λ, μέχρι να ροδίσει καλά απ” όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα σκόρδα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λ επιπλέον. Στη συνέχεια ρίχνετε τα ολόκληρα τοματάκια ψιλοκομμένα με το χυμό τους, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη και την δάφνη και ανακατεύετε.
  3. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε την κατσαρόλα, χωρίς να προσθέσετε άλλα υγρά, και σιγομαγειρεύετε τον κόκορα για 30-40 λ ή μέχρι τα κομμάτια στήθους (που μαγειρεύονται γρηγορότερα) είναι έτοιμα.
  4. Μόλις τα κομμάτια στήθους είναι έτοιμα, μην τα παραμαγειρέψετε γιατί θα σφίξει το κρέας τους, τα αφαιρείτε από τη κατσαρόλα. Ξανασκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα του υπόλοιπου κόκορα για άλλα 30 λ. 
  5. Στη συνέχεια ρίχνετε τον ζωμό και λίγο αλάτι  δυναμώνετε τη φωτιά και μόλις πάρει 1-2 βράσεις προσθέτετε τις χυλοπίτες. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια μέχρι να γίνουν οι χυλοπίτες (αν απαιτηθεί προσθέστε λίγο καυτό νερό) και μετά ξαναβάζετε στη κατσαρόλα τα κομμάτια του στήθους.  
  6. Ανακινείτε κυκλικά την κατσαρόλα, την αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον δυόσμο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και διορθώνετε στο αλατοπίπερο. Αφήνετε το φαγητό για 10 λ να ξεκουραστεί και να τραβήξει τα αρώματα. 
  7. Σερβίρετε τον κόκορα με τις χυλοπίτες πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με τριμμένη μυζήθρα ή άλλο σκληρό τριμμένο τυρί επιλογής σας και προαιρετικά με κανέλα σε σκόνη ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καλή σας όρεξη!

Tip: Αν δεν βρείτε κόκορα, τον αντικαθιστάτε με ένα μεγάλο κοτόπουλο, προτιμότερο βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής, αλλά θα προσέξετε να το μαγειρέψετε με την ίδια διαδικασία άλλα περίπου 20 λ λιγότερο από τον κόκορα.

Πηγή