Αυγά γεμιστά “Μιμόζα”

Αυγά γεμιστά “Μιμόζα”

Αυγά “Μιμόζα” ή “Deviled eggs”. Πρόκειται για βρασμένα αυγά, κομμένα στη μέση γεμιστά με ένα κρεμώδες μείγμα με βάση τον κρόκο του αυγού αναμεμιγμένο βασικά με μαγιονέζα και μουστάρδα αλλά και με άλλα συστατικά και καρυκεύματα που μπορείτε να προσθέσετε για επιπλέον γεύση. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε εύκολα και γρήγορα αυτά τα λαχταριστά αυγά με την βασική εκτέλεση αλλά και με διάφορες ιδέες για γέμιση. Απολαύστε τα τις μέρες του Πάσχα αλλά και σε πάρτι ή και στα τραπέζια σας ως κρύο ορεκτικό ή συνοδευτικό!

Υλικά συνταγής

  • Κλασική συνταγή
  • μεγάλα αυγά βρασμένα
  • 1/4 φλ. τσαγιού μαγιονέζα, αυξήστε κατά 2-3 κ.σ. την ποσότητα αν θέλετε πιο κρεμώδη υφή
  • 1-1,5 κ.γ. μουστάρδα
  • 1/4 κ.γ. ξύδι λευκό
  • 2-3 πρέζες πάπρικα σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Προαιρετικά υλικά γέμισης
  • Μπέικον σοταρισμένο μέχρι να γίνει τραγανό, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • Βότανα επιλογής σας όπως ο κόλιανδρος, μαϊντανός, άνηθος μέσα στη γέμιση ή/και για πασπάλισμα
  • Αβοκάντο, μέσα στη γέμιση κομμένος σε μικρά κυβάκια ή πολτοποιημένος. Αν τον πολτοποιήσετε θα προσθέσετε λιγότερη μαγιονέζα
  • Τουρσί κομμένο σε μικρά κυβάκια. Ταιριάζει υπέροχα με το κλασικό μείγμα γέμισης
  • Καυτερή σάλτσα ή τσίλι ή καγιέν αν σας αρέσουν τα πικάντικα
  • Τυριά τριμμένα, όπως φέτα ή τσένταρ ή γκούντα ή μπλε τυρί
  • Σολωμός καπνιστός ψιλοκομμένος, τον προσθέτετε μέσα ή επάνω στη γέμιση 
  • Μπέικον και αβοκάντο, ψιλοκομμένα μέσα ή επάνω στη γέμιση, αγαπημένος συνδυασμός

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα 6 μεγάλα αυγά, τα σκεπάζετε με νερό και τα βράζετε, σε δυνατή φωτιά, για 10-11 λ από την ώρα που θα πάρουν βράση. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό και πάγο για να σταματήσει ο βρασμός. 
  2. Όταν κρυώσουν καλά τα ξεφλουδίζετε και τα κόβετε στη μέση ώστε να έχετε 12 κομμάτια. Αφαιρείτε τους κρόκους από τα αυγά, τους μεταφέρετε σε ένα μπολ και τους πολτοποιείτε με ένα πιρούνι. 
  3. Μετά προσθέτετε την μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το ξύδι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύτε πολύ καλά μέχρι να γίνουν κρέμα. Αν επιλέξετε να βάλετε μέσα στη γέμιση και κάποια από τα υλικά που προτείνουμε τα προσθέτετε και αυτά και ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
  4. Στη συνέχεια, με ένα κουταλάκι του γλυκού, ή με κορνέ/σακούλα ζαχαροπλαστικής με μεγάλο στόμιο (για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα), γεμίζετε τα ασπράδια στο κέντρο τους με τη γέμιση. Πασπαλίζετε με πάπρικα ή με άλλο από τα προτεινόμενα υλικά και καλή σας απόλαυση!
  5. Σημείωση: Αν προτιμάτε την πιο απλή εκδοχή γέμισης τότε προσθέστε μέσα στους κρόκους μόνο την μαγιονέζα, τη μουστάρδα και λίγο αλατοπίπερο.