Γαριδομακαρονάδα

Γαριδομακαρονάδα

Μια τέλεια γαριδομακαρονάδα. Μια υπέροχη συνταγή για ένα πεντανόστιμο φαγητό που θα απολαύσετε με όλη στην οικογένεια και εσείς που νηστεύετε και αυτοί που δεν νηστεύουν με τη προσθήκη φρεσκοτριμμένου τυριού στη μακαρονάδα που θα απογειώσει τη γεύση της.

Υλικά συνταγής

  • 1 πακέτο σπαγγέτι ή ταλιατέλες
  • 1 συσκευασία γαρίδες (700-800 γρ.περίπου) κατεψυγμένες ή φρέσκιες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά αν σας αρέσουν τα καυτερά) ή 1 πρέζα πάπρικα καυτερή
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 συσκευασίες ντοματάκια κονκασέ (το 1 πολτοποιημένο στο multi) ή 5 μεγάλες ώριμες φρέσκιες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή τριμμένες 
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 1/4 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί (ή ένα σφηνάκι ούζο αν θέλετε πιο έντονη γεύση)
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι, πιπέρι
  • τριμμένο τυρί επιλογής σας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)


Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το εντεράκι τους, βγάζουμε τα κελύφη  και τα κεφάλια και αφήνουμε μόνο τις ουρίτσες. Αφήνουμε στην άκρη τις καθαρισμένες γαρίδες, πάνω σε μεγάλο πιάτο στρωμένο σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξουν τα πολλά υγρά. 
  2. Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε, σε μέτρια φωτιά, τα κεφαλάκια και τα κελύφη της γαρίδας με 1¾ ποτήρι νερό να βράσουν για 5 λ, από την ώρα βρασμού, με μισοσκέπαστη την κατσαρόλα, για να πάρουμε στραγγισμένο το ζωμό τους. Στη συνέχεια στραγγίζουμε το ζωμό και πετάμε τα κελύφη και τα κεφαλάκια. 
  3. Παράλληλα, βάζουμε σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε το σκόρδο και τις γαρίδες για 1-1,5 λ περίπου. Προσοχή μην καεί το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί ή το ούζο και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ βγάζουμε με τσιμπίδα τις γαρίδες και τις αφήνουμε σε μπολ.
  4. Προσθέτουμε στη ζεστή κατσαρόλα με το σκόρδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας για ½ λ. Μετά ρίχνουμε τα τοματάκια κονκασέ, τον ντοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, την πιπερίτσα ή πάπρικα και το 1¼ ποτήρι από το ζωμό από τα κεφαλάκια που βράσαμε.
  5. Μόλις πάρουν βράση, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα χαμηλώνουμε τη φωτιά σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 15-20 λ περίπου. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτουμε λίγο ακόμα από το υπόλοιπο ½ φλ. ζωμό γαρίδας.
  6. Τρία (3) λ πριν τα αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε και τις γαρίδες και τον μαϊντανό, ανακινούμε τη κατσαρόλα να σκεπαστούν οι γαρίδες με τη σάλτσα. Μην αφήσετε τις γαρίδες να μαγειρευτούν πάνω από 3 λ. 
  7. Εν τω μεταξύ, παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζουμε. Τα σερβίρουμε ζεστά σε πιάτα περιχυμένα με τη σάλτσα και τις γαρίδες.
  8. Προαιρετικά, αντί να σερβίρουμε τη σάλτσα με τις γαρίδες πάνω στα μακαρόνια, μπορούμε να βάλουμε σε κάθε πιάτο με μακαρόνια 1-2 κ.σ. από τη σάλτσα, να τα ανακατέψουμε (για να καλυφθούν τα μακαρόνια με τη σάλτσα) και να σερβίρουμε τις γαρίδες από πάνω. 

Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη 1 συσκευασία (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ με ελαφρώς συμπυκνωμένο χυμό τομάτας (250 γρ.) ή τομάτα στον τρίφτη.