Μπουγιουρντί με μανιτάρια

Μπουγιουρντί με μανιτάρια

Το τέλειο μπουγιουρντί με μανιτάρια. Ο απόλυτος μοναδικός και πικάντικος μεζές.Η λέξη μπουγιουρντί σήμαινε αρχικά την έγγραφη διαταγή αξιωματούχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (τούρκικα: “buyurdι” από το ρήμα buyur  που σημαίνει διατάζω). Σήμερα σημαίνει το επίσημο έγγραφο, ιδίως διαταγή, συνήθως με δυσάρεστο οικονομικό περιεχόμενο. Γνωστή η φράση: σού “ρθε το μπουγιουρντί από την εφορία;.

Από κει και πέρα το μπουγιουρντί είναι ένας μεζές της Ελληνικής κουζίνας και η ονομασία “μπουγιουρντί” του δόθηκε ακριβώς γιατί είναι αρκετά καυτερό. Ψήνεται μέχρι να λιώσουν τα τυριά σε μικρό πήλινο σκεύος στο φούρνο ή σε αλουμινόχαρτο. Εδώ σας δίνουμε μια ξεχωριστή συνταγή ( φωτό) για ένα μπουγιουρντί με μανιτάρια που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σας. Δοκιμάστε το!!!

Υλικά συνταγής

  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 230 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη 
  • 100 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1 πράσινη καυτερή πιπεριά κέρατο, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
  • 1-2 πρέζες νιφάδες καυτερής πιπεριάς (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)
  • 1 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη αποξηραμένα 
  • 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη και σφιχτή
  • φρυγανισμένο ψωμί για σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τα μανιτάρια με χαρτί κουζίνας και τα κόβετε τα σε φέτες. Ψιλοκόβετε το ξερό κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια και τις πιπεριές. Ξεφλουδίζετε τη ντομάτα, αφαιρείτε όλους τους σπόρους και τη κόβετε σε μικρά καρεδάκια. Τα αφήνετε στην άκρη. 
  2. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το  ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις φέτες μανιταριών για 7 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτετε και το ψιλοκομμένο σκόρδο και τη πράσινη πιπεριά σε ροδέλες και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, για 1 λ επιπλέον. 
  3. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το μπουγιουρντί (κρατάτε λίγη από τη τριμμένη γραβιέρα για πασπάλισμα) και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν καλά. 
  4. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζετε από πάνω τη τριμμένη γραβιέρα που κρατήσατε, σκεπάζετε το πυρίμαχο καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το μπουγιουρντί σας, σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο,  για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
  5. 10 λ πριν το βγάλετε από το φούρνο ξεσκεπάζετε το πυρέξ για να πάρει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα  επιφάνεια του. Το σερβίρετε ζεστό περιχυμένο, προαιρετικά, με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και με καλά φρυγανισμένο ψωμί. 
  6. Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα 50 γρ. φέτας με τυρί γκοργκοντζόλα το οποίο πάει εξαιρετικά με τα μανιτάρια και αξίζει να το δοκιμάσετε. Επίσης ανάλογα με τις προτιμήσεις σας στις καυτερές ή πολύ καυτερές γεύσεις, μπορείτε να βάλετε τη μισή πράσινη πιπεριά και να αυξήσετε ή και να παραλείψετε τελείως τις νιφάδες καυτερής πιπεριάς. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπουγιουρντί με μανιτάρια