Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδι

Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδι

Μια συνταγή για μελομακάρονα γεμιστά με καρύδι. Χριστούγεννα και το πατροπαράδοτο γλυκό έχει τη τιμητική του. Μελομακάρονα με τις αρκετές θερμίδες του αλλά την υπέροχη γεύση του που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.

Υλικά συνταγής

  • Για τα μελομακάρονα:
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ηλιέλαιο
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. κοφτή, σόδα
  • 2 κ.γ. κοφτές, μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Για τη γέμιση και το πασπάλισμα:
  • 3 φλ. καρύδια κοπανισμένα
  • 1 1/2 κ.σ. κανέλα σκόνη
  • Για το σιρόπι:
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 3 φλ. μέλι
  • 2 φλ. νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα μελομακάρονα: Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε ακόμα για 1 λεπτό.
  2. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε 3 φλ. αλεύρι με τη σόδα, το μπέϊκιν και τη κανέλα. Αδειάζουμε το μείγμα με τα υγρά μέσα στο μπολ με το αλεύρι και δουλεύουμε με το γάντζο του μίξερ χειρός προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια λεία και απαλή ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε να “ξεκουραστεί” για 20-30 λεπτά. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  3. Για τη γέμιση και το ψήσιμο: Ανακατεύουμε καλά το καρύδι με τη κανέλα. Παίρνουμε από τη ζύμη κομμάτια μεγέθους μεγάλου καρυδιού και πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια. Πιέζουμε με το δάχτυλο για να δημιουργήσουμε μια κοιλότητα, όπου θα βάλουμε 1 κ.γ. από τη γέμιση. Το κλείνουμε με τη ζύμη και πιέζουμε ελαφρά από πάνω το κάθε μελομακάρονο καθώς το τοποθετούμε στο ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει ένα λαδόχαρτο. Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίζουν να ροδίζουν, προσέχοντας να μην τα αφήσουμε να πάρουν πολύ χρώμα, γιατί καίγονται γρήγορα.
  4. Για το σιρόπι: Ετοιμάζουμε το σιρόπι, σιγοβράζοντας για 3-4 λεπτά τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό. Όταν όλα τα μελομακάρονα έχουν ψηθεί, τα τοποθετούμε σε βαθύ ταψί που να τα χωράει σχεδόν σε μια στρώση και τα περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι πριν ακόμα κρυώσουν τελείως τα μελομακάρονα. Τα γυρίζουμε να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε στο ταψί, μέχρι να απορροφήσουν όλο το σιρόπι.
  5. Βάζουμε λίγη την υπόλοιπη γέμιση καρύδια-κανέλα σε πιατέλα βάζουμε επάνω τα μελομακάρονα και τα πασπαλίζουμε με τη γέμιση. Διατηρούνται τουλάχιστον για ένα μήνα μέσα σε σιδερένια κουτιά που κλείνουν καλά. Καλά Χριστούγεννα.

Καλά Χριστούγεννα

Transparent_Christmas_Pine_Garland_with_Bells_Clipart

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.