Υπέροχος κορμός μωσαϊκό

Υπέροχος κορμός μωσαϊκό

Υπέροχος κορμός μωσαϊκό. Αγαπημένο γλύκισμα σε όλη την οικογένεια, για όλες τις ώρες και αγαπημένο στους καλεσμένους σε όλες τις περιστάσεις. 

Υλικά συνταγής

  • 380 γρ. μπισκότα βουτύρου (τύπου πτι μπερ) ή άλλα επιλογής σας όπως κανέλας, σοκολάτας ή και ανάμεικτα [*]
  • 100 ml γάλα
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 190 γρ. ζάχαρη
  • 1/4 φλ. τσαγιού κονιάκ
  • 50 γρ. κακάο
  • 2 αυγά
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • Για το σοκολατένιο γλάσο:
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε σε κομμάτια τα μπισκότα με τα χέρια σας, τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ και τα ραντίζετε με το γάλα. Σε περίπτωση που θέλετε να αντικαταστήσετε μέρος των μπισκότων με ξηρούς καρπούς [*] χονδρο-θρυμματίζετε και τους ξηρούς καρπούς και τους αφήνετε στην άκρη.
  2. Βάζετε σε μεγάλο μπολ, σε μπεν μαρί, τη ζάχαρη με το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο, το χτυπάτε με το μίξερ μέσα στο μπεν μαρί μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε και τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα για 4 λ περίπου μέχρι να ενσωματωθούν και έχετε μια λεία κρέμα (η διαδικασία αυτή γίνεται για να μην έχετε ωμά αυγά στο γλυκό σας. Αν δεν σας πειράζει μπορείτε να τη παραλείψετε και κάνετε την ίδια διαδικασία εκτός μπεν μαρί. Σε αυτή τη περίπτωση θα χρησιμοποιήσετε ζάχαρη άχνη στην ίδια ποσότητα.)
  3. Ρίχνετε και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύετε ζωηρά, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Κατεβάζετε το μείγμα από το μπεν μαρί προσθέτετε το κακάο, το κονιάκ, ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν και ρίχνετε το μείγμα μέσα στο μεγάλο μπολ με τα μπισκότα.
  4. Προσθέτετε και τους ξηρούς καρπούς (αν επιθυμείτε) και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν. Ρίχνετε το μείγμα σε βουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ, ισιώνετε την επιφάνειά της και τη βάζετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά.
  5. Για το σοκολατένιο γλάσο: Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, τη κρέμα γάλακτος. Μόλις ζεσταθεί καλά, πριν έλθει σε σημείο βρασμού, ρίχνετε μέσα τα κομματάκια κουβερτούρας, χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν τα κομματάκια σοκολάτας και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. 
  6. Ξεφορμάρετε τον κρύο πλέον κορμό σε πιατέλα σερβιρίσματος και τον περιχύνετε με το γλάσο φροντίζοντας να “τρέξει” και κάθετα στο γλυκό σας. Το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

[*] Σημείωση: Προαιρετικά μπορείτε να μειώσετε τη ποσότητα των μπισκότων σε 200 γρ. και να προσθέσετε 1  1/2 φλ. τσαγιού χοντρο-θρυμματισμένα καρύδια ή φουντούκια.
 Βασική ιδέα/φωτογραφία:family.wikinut.com/family.wikinut.com


Sintayes.gr,

Συνταγή: Υπέροχος κορμός μωσαϊκό