Ζυμαρικά με λαχανικά και μπεσαμέλ στο φούρνο

Ζυμαρικά με λαχανικά και μπεσαμέλ στο φούρνο

Πεντανόστιμα ζυμαρικά με λαχανικά, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριά και ντομάτα και μπέικον καλυμμένα με αφράτη μπεσαμέλ, ψημένα στο φούρνο. Μια απλή εύκολη και γρήγορη συνταγή για να απολαύσετε όλοι εσείς οι λάτρεις των ζυμαρικών ένα ξεχωριστό πιάτο που θα εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση του όσους το δοκιμάσουν.

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό ζυμαρικό βίδες ή πέννες
  • 2 μέτριες μελιτζάνες κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μικρή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 100 γρ. μπέικον/πανσέτα, ολόκληρο κομμάτι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 4 ώριμες ζουμερές ντομάτες
  • 3 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 130 γρ. τυρί μοτσαρέλα τριμμένη
  • 150 γρ. κίτρινο τυρί που λιώνει εύκολα όπως γραβιέρα ή ένταμ ή γκούντα ή τσένταρ, τριμμένο 
  • Για τη μπεσαμέλ
  • 1½ δόση μπεσαμέλ, υλικά και εκτέλεση συνταγής εδώ  
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο για πασπάλισμα επιφάνειας 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε τα λαχανικά σας σε κύβους παρόμοιου μεγέθους.  Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά δηλ. τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τη πιπεριά, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το μπέικον και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4-5 λ επιπλέον.
  2. Κόβετε τις ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια, τις ψιλοθρυμματίζετε σε μπλέντερ και τις ρίχνετε στο τηγάνι με τα σοταρισμένα λαχανικά. Προσθέτετε το πελτέ ντομάτας μαζί με 1/2 φλ. νερό, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
  3. Μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε τη σάλτσα λαχανικών μέχρι να μειωθούν τα υγρά της και αρχίσει να πήζει. Λίγο πριν την αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε και το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε. 
  4. Παράλληλα βάζετε το ζυμαρικό σας να βράσει σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, αλ τέντε, 1-2 λ λιγότερο από το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία του, λαμβάνοντας υπ” όψη ότι θα το ψήσετε και στο φούρνο. Τα στραγγίζετε και το αδειάζετε σε ένα σχετικά μεγάλο ταψί που να χωράει και τη σάλτσα με τα λαχανικά και τα τυριά. 
  5. Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσει το ζυμαρικό σας φτιάχνετε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστείτε. 
  6. Μόλις ετοιμασθεί η σάλτσα λαχανικών τη ρίχνετε στο ταψί με τα βρασμένα ζυμαρικά και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις να καλυφθούν τα ζυμαρικά με τη σάλτσα. Προσθέτετε τα τριμμένα τυριά και 3-4 κ.σ. από τη μπεσαμέλ και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.
  7. Απλώνετε από πάνω, ισομερώς σε όλη την επιφάνεια του ταψιού τη μπεσαμέλ, ισιώνετε την επιφάνειά της, πασπαλίζετε με λίγο μοσχοκάρυδο και ψήνετε στο προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 30-35 λ ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε για 10 λ να “ξεκουραστεί” και μετά το σερβίρετε ζεστό. 

Σημείωση: Για λεπτότερη στρώση μπεσαμέλ φτιάξε 1 δόση, αντί τη 1½ προτεινόμενη.

Photo



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ζυμαρικά με λαχανικά και μπεσαμέλ στο φούρνο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.