Ζουμερά παστάκια

Ζουμερά παστάκια

Υπέροχα ζουμερά παστάκια με σιροπιασμένο παντεσπάνι, κρέμα ζαχαροπλαστικής και γλάσο σοκολάτας. Μια συνταγή για ένα απλό, λαχταριστό γλύκισμα για όλες τις περιστάσεις. 

Υλικά συνταγής

  • Για το παντεσπάνι:
  • 6 αυγά
  • 6 κ.σ. ζάχαρη
  • 6 κ.σ. αλεύρι
  • 4 κ.σ. κακάο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Για το σιρόπι:
  • 400 ml νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • Για τη κρέμα:
  • 650 ml γάλα [500+150 ml χωριστά] 
  • 9 κ.σ. ζάχαρη
  • 9 κ.σ. αλεύρι
  • 3 καψουλίτσες βανίλιας ή 2 κ.σ. βανίλιας σε υγρή μορφή
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για το γλάσο σοκολάτας:
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια
  • 150 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το παντεσπάνι: Χτυπάτε καλά, με μίξερ χειρός, τα αυγά και τη ζάχαρη. Αφήνετε το μίξερ και προσθέτετε σταδιακά, το αλεύρι, το κακάο και το λάδι ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.
  2. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα πυρέξ διαστάσεων 22 x 30 εκ. και ψήνετε το παντεσπάνι για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. 
  3. Για το σιρόπι: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι να κρυώνει. Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρολίτσα και τα σιγοβράζετε για 5 λ. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει καλά. Μόλις βγάλετε το παντεσπάνι από το φούρνο και είναι ζεστό το περιχύνετε με το κρύο σιρόπι. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  4. Για τη κρέμα: Βάζετε τα 500 ml γάλα να βράσουν και προσθέτετε 3 κ.σ. ζάχαρη. Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια και τα 150 ml γάλα και τα χτυπάτε με το μίξερ να ενσωματωθούν χωρίς να δημιουργηθούν “γρομπαλάκια”. Ρίχνετε σταδιακά το μείγμα αλευριού στη κατσαρόλα με το μείγμα γάλα-ζάχαρης και σιγοβράζετε ανακατεύοντας μέχρι να έχετε μια αφράτη κρέμα. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.
  5. Βάζετε το βούτυρο σε μεγάλο μπολ και το χτυπάτε με το μίξερ χειρός να αφρατέψει. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και αρχίζετε να προσθέτετε το μείγμα της κατσαρόλας με τη κρέμα, σταδιακά, λίγη λίγη μέσα στο μπολ με το βούτυρο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Στρώνετε τη κρέμα πάνω από το κρύο πλέον παντεσπάνι και το αφήνετε στο ψυγείο να μισοκρυώσει μέχρι να φτιάξετε το γλάσο.
  7. Για το γλάσο σοκολάτας: Βάζετε σε κατσαρολίτα τη κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί προσθέτετε και τα κομματάκια σοκολάτας, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσουν τα κομματάκια σοκολάτας και έχετε ένα σοκολατένιο μείγμα. Στρώνετε με ένα κουτάλι το σοκολατένιο μείγμα πάνω από τη κρέμα. Το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει.

untitled

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ζουμερά παστάκια