Βάση για τάρτες

Βάση για τάρτες

Για να φτιάξετε τις τάρτες επιλογής σας, τάρτες με αλμυρή γέμιση, τάρτες με γλυκιά γέμιση, τάρτες με μαρμελάδα δηλ. πάστα φλώρα, τάρτες με ζύμη μπριζέ, το σημαντικότερο μέρος για την επιτυχία της συνταγής σας είναι η βάση ζύμη της τάρτας. Σας δίνουμε μια εύκολη και απλή συνταγή για να φτιάξετε τη ζύμη τάρτας με εγγυημένη επιτυχία. 

Οι ποσότητες των υλικών αφορά φόρμα τάρτας 26-28 εκατοστών.

Υλικά συνταγής

  • 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι, κοσκινισμένο + επιπλέον για άλειμα ταρτιέρας
  • 130 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταρτιέρας
  • 1 αυγό
  • 1/2 κ.γ. αλάτι (για αλμυρές τάρτες)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (για γλυκές τάρτες)
  • 5 κουταλιές ζάχαρη (για πάστα φλώρα) 
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (για ζύμη μπριζέ)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ρίχνετε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, τη ζάχαρη, το αυγό, το αλάτι και τα ζυμώνετε με το χέρι ή με το ειδικό εργαλείο του μίξερ μέχρι να πετύχετε μια ζύμη σαν χονδρά ψίχουλα. Αν χρειαστεί μπορείτε να προσθέσετε μερικές κουταλιές σούπας παγωμένο νερό.
  2. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, τη τυλίγετε σε πλαστική μεμβάνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λ πριν τη χρησιμοποιήσετε.
  3. Με τη βοήθεια πλάστη απλώνετε ένα χονδρό φύλλο στο μέγεθος της ταρτιέρας σας και μετά το μεταφέρετε στην βουτυρωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα φροντίζοντας να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματα. Κόβετε τις άκρες που περισσεύουν.
  4. Σκεπάζετε τη ζύμη καλά με λαδόκολλα και γεμίζετε µέχρι το χείλος της τάρτας µε βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.). Ψήνετε τη τάρτα σε καλά προθερµασµένο φούρνο σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής σας
  5. Σημείωση Νο. 1: Μπορείτε να “εμπλουτίσετε” τη ζύμη της πάστα φλώρα, προσθέτοντας στα υλικά τριμμένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια). Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να μειώσετε το αλεύρι ή να προσθέσετε περισσότερο νερό.
  6. Σημείωση Νο. 2: Στη ζύμη μπριζέ, για να “εμπλουτίσετε” τη ζύμη, μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη τριμμένο τυρί αρεσκείας σας (όπως παρμεζάνα, κεφαλογραβιέρα κ.λ.π.).



Sintayes.gr,

Συνταγή: Βάση για τάρτες