Ζυμαρικά σε κρεμώδη σος με τραγανή κρούστα πατάτας, στο φούρνο

Ζυμαρικά σε κρεμώδη σος με τραγανή κρούστα πατάτας, στο φούρνο

Ζυμαρικά με μπεσαμέλ ζαμπόν, μουστάρδας και τυριών στο φούρνο.Ένα πεντανόστιμο κρεμώδες φαγητό, με τραγανή κρούστα πατάτας, που θα λατρέψουν τα παιδιά και θα απολαύσουν οι μεγάλοι.

Υλικά συνταγής

  • 250 γρ. πέννες
  • 50 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
  • 200 γρ. ζαμπόν σε κομματάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • 2 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 φλ. τσαγιού τυρί τσένταρ τριμμένο
  • 1 φλ. τσαγιού τυρί παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες & χοντροτριμμένες στο τρίφτη
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βράζετε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό “αλ τέντε”. Μόλις είναι έτοιμα τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. 
  3. Εν τω μεταξύ, λιώνετε το βούτυρο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το ζαμπόν και το σκόρδο και ανακατεύετε για 2 λεπτά. Προσθέτετε πασπαλίζοντας το αλεύρι, αλάτι και τη μουστάρδα, ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν και μόλις πάρουν βράση κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.
  4. Μόλις το κατεβάζετε από τη φωτιά αρχίζετε να ρίχνετε μέσα το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς να ενσωματωθεί το αλεύρι με το γάλα και έχετε ένα λείο μείγμα. Επιστρέφετε το τηγάνι στη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίζει να πήζει. 
  5. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε στο καυτό μείγμα το τριμμένο τσένταρ και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το τυρί. Προσθέτετε στο τηγάνι και τα βρασμένα ζυμαρικά ανακατεύετε και τα μεταφέρετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. 
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το τριμμένο τσένταρ με τις τριμμένες πατάτες και πασπαλίζετε με αυτό το μείγμα τα ζυμαρικά. Τα ψήνετε για 30 λεπτά στο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσουν και γίνουν τραγανές οι πατάτες.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ζυμαρικά σε κρεμώδη σος με τραγανή κρούστα πατάτας, στο φούρνο