Ζακυνθινή φρυγανιά

Ζακυνθινή φρυγανιά

Ζακυνθινή φρυγανιά. Μια εύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό γλυκό ψυγείου με κρέμα και φρυγανιά σιροπιασμένη, που είναι πολύ συνηθισμένο στη Ζάκυνθο, εξ ου και το όνομά του, που φτιάχνεται σε όλη την Ελλάδα με μικρές ή μεγαλύτερες παραλλαγές. Κάποιοι το γνωρίζουν ως “εκμέκ με φρυγανιά”.. όπως όμως και αν το γνωρίζετε αξίζει το κόπο να το δοκιμάσετε! 

Υλικά συνταγής

  • Για το ελαφρύ σιρόπι
  • 250 ml καυτό νερό
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • Για την κρέμα
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κρόκοι αυγών ελαφρώς χτυπημένοι
  • 100 γρ κορν φλάουρ
  • 2 καψουλίτσες βανίλιας
  • 40 γρ. βούτυρο αγελαδινό, κρύο
  • Για τη βάση
  • 1 μεγάλο πακέτο φρυγανιές [*]
  • Για την διακόσμηση (προαιρετικά)
  • σαντιγί για επικάλυψη
  • κανέλα ή κακάο σκόνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για την κρέμα: Ξεκινάτε την παρασκευή του γλυκού με την κρέμα. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, τη ζάχαρη, τους κρόκους αυγών και το κορν φλάουρ και τα ανακατεύετε καλά με σύρμα.
  2. Τα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα. Προσθέτετε τις βανιλίνες και το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  3. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζετε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς τη στην επιφάνεια της κρέμας, για να μη σχηματιστεί κρούστα, και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς 1-2 ώρες στο ψυγείο.
  4. Για το ελαφρύ σιρόπι: Σε ένα κατσαρόλι ρίχνετε 250 ml και μόλις κάψει πολύ καλά σβήνετε τη φωτιά, αφήνετε το κατσαρόλι πάνω στο μάτι, ρίχνετε τη ζάχαρη και ανακατεύτε για περίπου 30-40 δεύτερα να λιώσει η ζάχαρη. Το αποσύρετε από το μάτι και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  5. Για τη βάση & συναρμολόγηση: Υπολογίζετε πόσες φρυγανιές θα χρειαστούν για να καλύψουν όλο τον πυθμένα ενός ταψιού 20×30 εκ. Τις βυθίζετε μια μια στο σιρόπι για 1-2 δευτερόλεπτα και τις στρώνετε στο ταψί. Αν χρειαστεί κόβετε κομμάτια φρυγανιάς για να καλύψετε πλήρως τον πυθμένα του ταψιού.
  6. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με άλλη μια στρώση. Στη συνέχεια, περιχύνετε τις φρυγανιές με όσο σιρόπι έχει περισσέψει. Χτυπάτε την κρέμα, που ετοιμάσατε, με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά.
  7. Μετά την αδειάζετε πάνω στη βάση και ισιώνετε καλά την επιφάνεια. Σκεπάζετε το ταψί με μεμβράνη και το τοποθετείτε στο ψυγείο για 3 ώρες, μέχρι η κρέμα να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί ώστε να κόβεται.
  8. Για την διακόσμηση: Αν θέλετε, διακοσμείτε την επιφάνεια της ζακυνθινής φρυγανιάς με ροζέτες σαντιγί και πασπαλίζετε με λίγη κανέλα ή κακάο. Σερβίρετε τη ζακυνθινή φρυγανιά κομμένη σε κομμάτια. Καλή σας απόλαυση!

[*] Αντί για φρυγανιές, μπορείτε να φτιάξετε το γλυκό με φέτες από τσουρέκι που περίσσεψε.

Tip: Γαρνίρετε το γλυκό σας με σαντιγί και κερασάκια γλασέ ή μπισκότο για καλύτερο οπτικό και γευστικό αποτέλεσμα.

Μια συνταγή του Δ. Μιχαηλίδη από Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ζακυνθινή φρυγανιά