Ζαμπονοτυρόπιτα τσαλακωμένη

Ζαμπονοτυρόπιτα τσαλακωμένη

Μια ξεχωριστή, πεντανόστιμη ζαμπονοτυρόπιτα με τσαλακωμένο φύλλο που σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σας πίτα. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε μια λαχταριστή πίτα σαν ορεκτικό αλλά και πρόχειρο δείπνο με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • Για τη γέμιση:
  • 300 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 200 γρ. μανούρι, θρυμματισμένο
  • 200 γρ. χοιρινό ζαμπόν ωμοπλάτη, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη πίτα:
  • 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 ½ φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 8 χωριάτικα φύλλα (Ζύμη Ψαχνών ή άλλα επιλογής σας)
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τη γέμιση, τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν καλά και ομοιόμορφα και τα αφήνετε στην άκρη. 
  2. Για τη πίτα: Σε ένα μπολ βάζετε τα αυγά, το γάλα, το πελτέ και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά με αυγοδάρτη μέχρι να αναμιχθούν πλήρως. Αλείφετε με ελαιόλαδο ένα ταψί 28×35 εκ. και προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 
  3. Απλώνετε ένα λαδωμένο φύλλο στη βάση του ταψιού. Τσαλακώνετε ελαφρά ένα δεύτερο φύλλο, το πιάνετε τσαλακωμένο και με τα δύο χέρια σας και το βάζετε πάνω από το φύλλο βάσης, στριμώχνοντάς το να πιάσει τη μισή επιφάνεια. Τοποθετείτε άλλο ένα τσαλακωμένο φύλλο δίπλα στο άλλο τσαλακωμένο φροντίζοντας να πιάσει την υπόλοιπη μισή επιφάνεια. Από πάνω σκορπάτε ισομερώς το 1/3 της γέμισης. 
  4. Τσαλακώνετε ελαφρώς άλλα 2 φύλλα, καλύπτετε με αυτά τη γέμιση και από πάνω σκορπάτε άλλο 1/3 της γέμισης. Επαναλαμβάνετε ακόμα μια φορά με 2 φύλλα και το υπόλοιπο 1/3 της γέμισης και τέλος καλύπτετε με το τελευταίο φύλλο.
  5. Με ένα πινέλο λαδώνετε ελαφρώς το επάνω τελευταίο φύλλο και με ένα κοφτερό μαχαίρι το χαράζετε σε κομμάτια. Περιχύνετε ομοιόμορφα τη πίτα με το μείγμα αυγών-γάλακτος και μόλις απορροφηθεί πλήρως, ψήνετε τη πίτα σας στο προθερμασμένο φούρνο, στο μεσαίο ράφι, για 45-50 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ζαμπονοτυρόπιτα τσαλακωμένη