Ζαμπονοτυρόπιτα πικάντικη

Ζαμπονοτυρόπιτα πικάντικη

Ζαμπονοτυρόπιτα πικάντικη. Μια πεντανόστιμη πίτα με μαλακό τυρί κρέμα και γραβιέρα, με ζαμπόν, φρέσκα κρεμμυδάκια και μουστάρδα. Μια απλή και εύκολη συνταγή (αρχική ιδέα προσαρμοσμένη από εδώ) για να απολαύσετε εσείς και οι καλεσμένοι σας το τέλειο ορεκτικό ή συνοδευτικό στο οικογενειακό αλλά και επίσημο γιορτινό τραπέζι σας. 

Υλικά συνταγής

  • 200 γρ. μαλακό τυρί κρέμα,σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. μουστάρδα (κατά προτίμηση ολικής άλεσης) 
  • 1 φύλλο σφολιάτας, αποψυγμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το πράσινο μέρος κομμένο σε λεπτές ροδελίτσες
  • 100 γρ. ζαμπόν σε φέτες 
  • 150 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 μεγάλο αυγό + 2 κ.σ. νερό, χτυπημένα
  • λίγο μαυροκούκι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 400 βαθμούς και στρώνετε με χαρτί ψησίματος το μεγάλο ταψί του φούρνου σας. Σε ένα μπολ βάζετε το μαλακό τυρί κρέμα και τη μουστάρδα και τα ανακατεύετε πολύ καλά να αναμιχθούν πλήρως. 
  2. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας βάζετε το φύλλο σφολιάτας και με τη βοήθεια ενός πλάστη το ανοίγετε σε διαστάσεις 40×30 εκ. περίπου. Μεταφέρετε το φύλλο στο ταψί πάνω στο χαρτί ψησίματος. Αλείφετε το μισό φύλλο κατά μήκος με το μείγμα μαλακού τυριού-μουστάρδας φροντίζοντας να αφήσετε ακάλυπτο περιθώριο, περιμετρικά, στις άκρες 1,3 εκ. περίπου.
  3. Από πάνω απλώνετε τις φέτες ζαμπόν σε μια στρώση, πάνω από το ζαμπόν πασπαλίζετε τις ροδελίτσες κρεμμυδιού και τελειώνετε πασπαλίζοντας από πάνω τη γραβιέρα, φροντίζοντας πάντα να αφήνετε περιθώριο ζύμης στις εξωτερικές άκρες. 
  4. Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά το αυγό με το νερό. Με ένα πινέλο βουρτσίζετε καλά με το αυγό τις άκρες ζύμης που αφήσατε ακάλυπτες. Διπλώστε το υπόλοιπο μισό της ζύμης ώστε να σκεπαστεί το μείγμα γέμισης και με ένα πιρούνι πατάτε τις άκρες για να “σφραγιστούν” καλά για να μη χυθεί η γέμιση κατά τη διάρκεια του ψησίματος. 
  5. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και με ένα μυτερό μαχαιράκι κάνετε μερικές μικρές σχισμές στην επιφάνειά της για να φεύγει ο ατμός κατά τη διάρκεια του ψησίματος και να μη φουσκώσει η ζύμη.
  6. Τη πασπαλίζετε προαιρετικά με λίγο μαυροκούκι και τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ περίπου ή μέχρι να πάρει ένα χρυσό-ροδαλό χρώμα. Τη βγάζετε από το φούρνο, τη μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρετε. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ζαμπονοτυρόπιτα πικάντικη

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.