Αναρτήθηκε στις 04/02/2016 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Συνταγές
Υπέροχο κέικ λεμονιού με γιαούρτι και λεμονάτο σιρόπι
Μια εύκολη συνταγή για ένα αφράτο, πεντανόστιμο, σιροπιαστό και μοσχοβολιστό κέικ λεμoνιού με γιαούρτι, για όλη την οικογένεια και όλες τις ώρες.
Υλικά συνταγής
- Για το κέικ λεμονιού:
- 3 αυγά
- 220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική πολύ ψιλή
- 2 λεμονιών το χυμό + 2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
- 280 γρ. γιαούρτι πλήρες
- 125 ml σπορέλαιο
- Για το σιρόπι λεμονιού:
- 2 λεμονιών τη φλούδα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 160 ml νερό
- 80 ml χυμό λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο βάσης 22-23 εκ. με αποσπώμενη βάση ή κοινό ταψάκι το οποίο καλύπτετε με χαρτί ψησίματος που να προεξέχει περιμετρικά για να το ξεφορμάρετε εύκολα.
- Για το κέικ λεμονιού: Τοποθετείτε στο κάδο του μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα, για 4 λ περίπου ή μέχρι να ασπρίσει και αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα για 1 λ ακόμα.
- Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε στο μείγμα, σταδιακά, το αλεύρι, το γιαούρτι και το σπορέλαιο συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ ή μέχρι ένα μαχαίρι βγει στεγνό βυθίζοντάς το στο κέντρο του κέικ. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί”. Μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει καλά.
- Για το σιρόπι λεμονιού: Αφαιρείτε από τις φλούδες λεμονιού τη πολύ άσπρη ψίχα τους εσωτερικά και τις κόβετε σε πολύ λεπτές λωριδίτσες σαν οδοντογλυφίδες. Βράζετε σε κατσαρολάκι λίγο νερό, προσθέτετε τις λωρίδες της φλούδας και τις βράζετε για 1 λ από την ώρα βρασμού. Τις αφαιρείτε από τη φωτιά και τις στραγγίζετε σε σουρωτήρι ξεπλένοντάς τες.
- Σε κατσαρολίτσα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τις σουρωμένες λωρίδες φλούδας και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 4 λ περίπου από την ώρα κοχλασμού. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε για 3 λ περίπου. Μετά τα 3 λ παίρνετε ένα σουρωτηράκι, αφαιρείτε τις ψιλοκομμένες φλούδες και τις αφήνετε σε μπολάκι.
- Ξαναβάζετε το κρύο πλέον κέικ μέσα στο ταψί που το ψήσατε και το τρυπάτε με ένα ξύλινο καλαμάκι σε 15 σημεία σε όλη την επιφάνεια. Το περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι, το αφήνετε να κρυώσει τελείως και να απορροφήσει καλά σιρόπι.
- Το ξεφορμάρετε, το γαρνίρετε με τις λωριδίτσες από τις φλούδες λεμονιού, το κόβετε σε κομμάτια και το σερβίρετε προαιρετικά με γιαούρτι.
Πηγή
04/02/2016
Sintayes.gr,
Συνταγή: Υπέροχο κέικ λεμονιού με γιαούρτι και λεμονάτο σιρόπι