Δείτε σε video τη συνταγή βήμα βήμα: Μια συνταγή για μια υπέροχη μηλόπιτα με τραγανή μαρέγκα εξωτερικά και μαλακό κέϊκ εσωτερικά με την υπέροχη γεύση και υφή των μήλων. Μπορείτε να αλλάξετε το φρούτο γέμισης ανάλογα με την εποχή και αντί για μήλο να βάλετε βερίκοκα ή ροδάκινα ή δαμάσκηνα ή αχλάδια. Όποια επιλογή και να κάνετε θα έχετε ένα υπέροχο επιδόρπιο.
Υλικά συνταγής
Για το κέϊκ μηλόπιτας:
115 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιού
150 γρ. ζάχαρη
4 κρόκοι αυγών
60 γρ. ξινή κρέμα [*]
1 λεμονιού το ξύσμα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 1/2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τα μήλα:
4 μεγάλα ή 5 μέτρια μήλα ξεφλουδισμένα κομμένα σε λεπτές φέτες
1/2 λεμονιού το χυμό
1 κ.γ. κανέλα
4 κ.σ. [30 γρ.] αλεύρι
Για τη μαρέγκα:
4 ασπράδια αυγών
150 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 26 εκ.
Για τα μήλα: Καθαρίζετε τα μήλα, τα κόβετε σε λεπτές φέτες και τα βάζετε σε ένα μπολ. Τα περιχύνετε με το χυμό λεμονιού, ρίχνετε τη κανέλα και το αλεύρι, τα ανακατεύετε ανακινώντας το μπολ και τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστείτε.
Για το κέϊκ μηλόπιτας: Συνδυάζετε το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ βάζετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε τους κρόκους αυγών, τη ξινή κρέμα, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ, προσθέτετε σταδιακά, λίγο λίγο το μείγμα αλευριού συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψάκι, ισιώνετε την επιφάνεια και στρώνετε από πάνω τις φέτες μήλου. Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη μαρέγκα.
Για τη μαρέγκα: Σε ένα μπολ ρίχνετε τα ασπράδια και τα χτυπάτε με το μίξερ, προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη, μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα.
Αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο και με μια σπάτουλα στρώνετε τη μαρέγκα πάνω από τα μήλα. Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για άλλα 20 λ μέχρι να ροδίσει η μαρέγκα. Τη βγάζετε από το φούρνο και με ένα μαχαίρι ξεχωρίζετε το μείγμα από τα τοιχώματα της φόρμας. Ξεφορμάρετε τη μηλόπιτα, την αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
[*] Αν δεν έχετε ξινόκρεμα μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μόνοι σας χτυπώντας 60 ml κρέμας γάλακτος πλήρης λιπαρών, με 6 σταγόνες λεμόνι. Χτυπάτε μέχρι να αφρατέψει ελαφρώς το μείγμα και όχι μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στην ιστοσελίδα μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας σχετικά με τα cookies εδώ:settings.
Privacy Overview
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στην ιστοσελίδα μας. Οι πληροφορίες αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως το να σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στην ιστοσελίδα μας και να βοηθάτε την ομάδα μας να καταλάβει το περιεχόμενο που βρίσκετε πιο ενδιαφέρον.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας σχετικά με τα cookies από τις καρτέλες στα αριστερά.
Aυστηρώς απαραίτητα cookies
Τα αυστηρώς απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις ρυθμίσεις σας για τα cookies.
Αν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δε θα μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει, ότι κάθε φορά που θα επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε ξανά τα cookies.