Αναρτήθηκε στις 22/12/2015 σε Κόκκινο Κρέας, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Χοιρινό ρολό γεμιστό με ξερά φρούτα
Χοιρινό γεμιστό με ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς. Μια συνταγή για να απολαύσετε, ένα υπέροχο Χριστουγεννιάτικο πιάτο πιάτο με τον απόλυτο συνδυασμό των ξερών φρούτων που πάντα δίνουν στο χοιρινό μια απίστευτη γλύκα!
Υλικά συνταγής
- Για το ρολό:
- 2 κιλά χοιρινές μπριζόλες ή χοιρινό λαιμό ή χοιρινή σπάλα χωρίς κόκκαλο
- αλάτι πιπέρι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- ελαιόλαδο
- Για τη γέμιση:
- 10 ξερά βερύκοκκα κομμένα σε μικρά κομματάκια
- 5 σύκα ξερά κομμένα σε μικρά κομματάκια
- 6 χουρμάδες ξεροί κομμένοι σε μικρά κομματάκια
- 3 κ.σ. φουντούκια ψιλοκομμένα
- 1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
- φέτες μπέικον για να τυλίξετε το χοιρινό (προαιρετικά)
- Για το ταψί:
- 2-3 μεγάλα καρότα σε λεπτά μπαστουνάκια ή ροδέλες
- 3 ξερά κρεμμύδια σε χοντρές φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φετούλες
- 3 πατάτες σε κύβους
- 1 1/2 κ.σ. μαντζουράνα ψιλοκομμένη
- τα κόκαλα από τις μπριζόλες (αν τα έχετε προμηθευτεί)
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβετε τα ξερά φρούτα σε ένα μπολ και τα περιχύνετε με το 1/4 φλ. τσαγιού κρασί. Τα ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Για το κρέας: Αν πάρετε μπριζόλες, ζητάτε από τον χασάπη να καθαρίσει μόνο το ψαχνό από τις μπριζόλες δημιουργώντας έτσι ένα μακρύ κομμάτι χοιρινό για ρολό περίπου 2 κιλών χωρίς τα κόκαλα. (Κρατάτε και τα κόκαλα να τα βάλετε στο ταψί για να δώσουν περισσότερη νοστιμιά). Αν προτιμήσετε χοιρινό λαιμό ή χοιρινή σπάλα ζητάτε από το χασάπη σας να το ανοίξει για ρολό.
- Για τη γέμιση: Στρώνετε ανοιχτό (όπως το έχει διαμορφώσει ο χασάπης σας για ρολό) το κρέας σας σε ένα ταψί, το αλατοπιπερώνετε και το αλείφετε με τη μουστάρδα. Αναμειγνύετε σε μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και τα στρώνετε, στο κέντρο, κάθετα του χοιρινού.
- Τυλίγετε το κρέας φροντίζοντας να κρατήσετε στο εσωτερικό της τα υλικά της γέμισης. Το αλείφετε καλά με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνετε. Προαιρετικά, καλύψτε το εξωτερικά με φέτες μπέϊκον. Σε αυτή τη περίπτωση θα το αλείψετε με πολύ λίγο ελαιόλαδο και θα μειώσετε και τη ποσότητα αλατιού . Και στις δύο περιπτώσεις το δένετε καλά με σπάγκο ειδικό για ψήσιμο.
- Για το ταψί: Βάζετε σε μεγάλο όλα τα υλικά που θα τοποθετήσετε στο ταψί (εκτός από τα κόκαλα), προσθέτετε αλατοπίπερο και 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε καλά. Τα στρώνετε περιμετρικά του ρολού μέσα στο ταψί μαζί με τα κόκαλα, περιχύνετε για 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο ακόμα, 1 φλ. τσαγιού νερό.
- Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 40 λ περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, ψήνετε για μερικά λ ακόμα. Αν το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζετε με μια λαδόκολλα και συνεχίζετε έτσι το ψήσιμο. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε καλά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για να κρατήσει τους ζωμούς του. Την ώρα που θα σερβίρετε το κόβετε σε χοντρές φέτες.
Καλά Χριστούγεννα
22/12/2015
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χοιρινό ρολό γεμιστό με ξερά φρούτα