Ξιφίας με σκόρδο και πιπεριές Φλωρίνης

Ξιφίας με σκόρδο και πιπεριές Φλωρίνης

Ξιφίας ένα εξαιρετικό, γευστικότατο και υγιεινό ψάρι, με σκόρδο, κάπαρη και πιπεριές Φλωρίνης, μυρωδικά και νιφάδες κόκκινου πιπεριού για μια ελαφρώς πικάντικη γεύση. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα πιάτο για το οικογενειακό και επίσημο τραπέζι σας που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε. 

Υλικά συνταγής

  • 4 φέτες ξιφία, συνολικού βάρους 900 γρ. περίπου, 2,5 εκ. πάχος, χωρίς τη πέτσα του
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες + 4 σκελίδες επιπλέον κομμένες σε φέτες
  • νιφάδες κόκκινης πιπεριάς τσίλι, ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας 
  • 1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
  • 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 κ.σ. βούτυρο φρέσκο 
  • 1 βάζο (350 γρ.) ψητές πιπεριές Φλωρίνης, στραγγισμένες, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 1/4 φλ. τσαγιού στραγγισμένη κάπαρη, καλά ξεπλυμένη από την αλμύρα
  • 1 κσ. ξύδι βαλσάμικο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε τις φέτες ξιφία σε ένα πυρέξ 23×33 εκ., τις περιχύνετε με το ελαιόλαδο, ρίχνετε το πολτοποιημένο σκόρδο, τις νιφάδες τσίλι, το μισό μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας, ώστε ο ξιφίας να καλυφθεί με όλα τα υλικά. Τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και όταν κάψει, μειώνετε τη θερμοκρασία σε χαμηλή και αφήνετε το βούτυρο να σιγοβράσει για 1-2 λ περίπου ή μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα.
  3. Ρίχνετε τις φέτες σκόρδου και τις σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά για άλλα 2 λ περίπου ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα, χωρίς όμως να καούν. Προσθέτετε τις πιπεριές, τη κάπαρη, ανακατεύετε και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. 
  4. Λίγο πριν σερβίρετε, αλατίζετε τις φέτες ξιφία και από τις 2 πλευρές, μέσα στο πυρέξ, βάζετε το πυρέξ στη μεσαία σχάρα του φούρνου και τις ψήνετε σε προθερμασμένο γκρίλ για 5 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθούν και πάρουν ένα χρυσό χρώμα και από τις 2 πλευρές, χωρίς όμως να παραψηθεί ο ξιφίας σας  αλλά να παραμείνει ζουμερός. Βγάζετε το πυρέξ από το φούρνο και μεταφέρετε τις φέτες ξιφία σε πιατέλα σερβιρίσματος. 
  5. Εν το μεταξύ, όσο ψήνετε το ξιφία, ξαναβάζετε το τηγάνι με τη σάλτσα πιπεριάς στο μάτι, σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτετε το ξύδι, τον υπόλοιπο μαϊντανό, δοκιμάζετε το αλάτι και πιπέρι, διορθώνετε και ανακατεύετε. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και όπως είναι καυτό ρίχνετε όλο το μείγμα πιπεριάς πάνω από το ψημένο ξιφία στη πιατέλα σερβιρίσματος και σερβίρετε αμέσως. 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ξιφίας με σκόρδο και πιπεριές Φλωρίνης

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.