Ξιφίας ψητός με λεμονάτη σάλτσα βασιλικού

Ξιφίας ψητός με λεμονάτη σάλτσα βασιλικού

Ξιφίας ψητός με λεμονάτη σάλτσα βασιλικού. Μια απλή, πανεύκολη και εξαιρετικά γρήγορη στη παρασκευή της συνταγή (από εδώ) για ένα απίστευτα γευστικό και υγιεινό πιάτο για να απολαύσετε ένα εξαιρετικό γεύμα στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Ο ξιφίας είναι μια εξαιρετική επιλογή για ψήσιμο σε σχάρα, επειδή αντίθετα με πολλά άλλα ψάρια, ο ξιφίας με τη σταθερή υφή του σας βοηθάει να τον ψήσετε εύκολα σε 10 λ  χωρίς να είστε ειδικός στο ψήσιμο ψαριών. Η φρέσκια λεμονάτη σάλτσα συμπληρώνει τη τέλεια γεύση του ξιφία.

Υλικά συνταγής

  • Για το ξιφία
  • 900 γρ. ξιφία κομμένα σε φιλέτα πάχους 2,5 εκ. περίπου (προτιμήστε 2 φιλέτα)
  • 1/2 μεγάλου λεμονιού το χυμό
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Για τη βουτυράτη σάλτσα βασιλικού
  • 4 γεμάτες κ.σ. βούτυρο, πολύ καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1-2 κ.γ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 1 λεμονιού το ξύσμα
  • 1/2 κ.γ. σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τον ξιφία: Προθερμαίνετε το γκριλ του φούρνου σας, στους 200 βαθμούς ή ζεσταίνετε τη ψηστιέρα σας ή γκριλιέρα σε υψηλή θερμοκρασία. Αν τα φιλέτα σας είναι 2 τα κόβετε στη μέση. Αν είναι 3 ή 4 μικρότερα τα αφήνετε ως έχουν.
  2. Με τη βοήθεια ενός πινέλου, τα αλείφετε με το χυμό λεμονιού και τα αφήνετε για 1 λ.  Στη συνέχεια τα αλείφετε με ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνετε καλά και από τις δύο πλευρές και αφήνετε στην άκρη μέχρι να φτιάξετε τη σάλτσα.
  3. Για τη σάλτσα: Σε ένα μπολ ρίχνετε το βούτυρο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο, το αλάτι και το βασιλικό σε ένα μπολ και ανακατεύετε μέχρι να αναμιχθούν πολύ καλά. Αφήνετε τη σάλτσα σας σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να τη χρειαστείτε. 
  4. Λαδώνετε τη γκριλιέρα ή τις σχάρες που θα ψήσετε τα φιλέτα σας, τοποθετείτε επάνω τα ψάρια και τα ψήνετε για 3,5-4,5 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθούν ανάλογα με το πάχος τους. Ο χρόνος που σας δίνουμε είναι για 2 μεγάλα φιλέτα πάχους 2,5 εκ κομμένα στα 2 (4 τεμάχια).
  5. Σημείωση: Επειδή τα ψάρια όταν παραψηθούν “στεγνώνουν” να τα επιτηρείτε διαρκώς στο ψήσιμο ώστε να τα αποσύρετε από τη φωτιά με τους ζωμούς τους πριν προλάβουν να “στεγνώσουν”. 
  6. Τα ξεφουρνίζετε και αμέσως μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, όπως είναι καυτά, τοποθετείτε από 1 κ.σ. από τη σάλτσα στην επιφάνεια του κάθε ενός. Τα αφήνετε για 2-3 λ να λιώσει η σάλτσα και μετά τα σερβίρετε. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ξιφίας ψητός με λεμονάτη σάλτσα βασιλικού