Βυσσινάδα

Βυσσινάδα

Μια υπέροχη σπιτική βυσσινάδα! Το απόλυτο δροσιστικό, εύγευστο, δροσερό και αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους ρόφημα τους καλοκαιρινούς μήνες, που πάντα θα μου θυμίζει τη γιαγιά. Απ” τα κιτάπια της βρήκα αυτή την εύκολη συνταγή του Ν. Τσελεμεντέ και προτίθεμαι να συνεχίσω τη παράδοση. Εσείς? 

Υλικά συνταγής

  • 2 ½ – 3 κιλά βύσσινα
  • ζάχαρη, 3 κιλά περίπου
  • 1 λεμονιού το χυμό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τα βύσσινα και αφαιρείτε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια τους. Τα ρίχνετε σταδιακά σε μούλτι ή στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν και γίνουν πουρές. 
  2. Μεταφέρετε το πουρέ σε μια κατσαρόλα ή σε μεταλλικό μπολ με καπάκι και τον αφήνετε στο ψυγείο για 1 μέρα σκεπασμένο με το καπάκι. 
  3. Την επομένη “περνάτε” το πουρέ από ψιλό σουρωτήρι ή τουλπάνι, πατώντας τον καλά με ξύλινο κουτάλι, για να στραγγίσει και να βγει όλος ο χυμός των βύσσινων.
  4. Μεταφέρετε το χυμό σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε τη ζάχαρη. Η αναλογία θα πρέπει να είναι για 1 φλ. χυμό βύσσινων 1/2 κιλό ζάχαρη. Ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  5. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να “δέσει” η βυσσινάδα για περίπου 7 λ. Αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνειά του, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι βυσσινάδα σας μέσα στη κατσαρόλα μέχρι να κρυώσει καλά. 
  6. Στη συνέχεια αν έχετε φτιάξει μεγάλη ποσότητα και πρόκειται να διατηρήσετε τη βυσσινάδα σας για αρκετό καιρό τη βάζετε σε αποστειρωμένα μπουκάλια με καπάκι (δείτε διαδικασία αποστείρωσης εδώ) και τη διατηρείτε στο ψυγείο. Διαφορετικά, για μικρή ποσότητα, τη βάζετε σε μπουκάλι και τη διατηρείτε και πάλι στο ψυγείο αλλά θα τη καταναλώσετε μέσα σε λίγο καιρό.
  7. Σερβίρετε τη βυσσινάδα σας, βάζοντας 2-3 κ.σ. σιρόπι βυσσινάδας σε κάθε ποτήρι, αραιωμένο με κρύο νερό και μερικά παγάκια. Απολαύστε τη!!!