Βίδες με κιμά και μπέικον στο φούρνο

Βίδες με κιμά και μπέικον στο φούρνο

Ένα υπέροχο, νοστιμότατο πιάτο με ζυμαρικό “βίδες” με κιμά και μπέικον σε σάλτσα ντομάτας, καλυμμένο με τυρί στο φούρνο. Μια συνταγή (αρχική ιδέα προσαρμοσμένο από εδώ) για ένα χορταστικό πιάτο, που θα γίνει το αγαπημένο των παιδιών για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. 

Υλικά συνταγής

  • ¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο (ή 2 μικρά) ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 500 γρ. ελαφρώς συμπυκνωμένος ντοματοχυμός (passata)
  • 1 κ.σ. πελτές διαλυμένος σε ½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 ½ φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού
  • 1 φλ. τσαγιού ανάμεικτα λαχανικά (καρότα, καλαμπόκι, αρακάς, φασολάκια κ.λ.π.), κατεψυγμένα καλά αποψυγμένα [*]
  • 350 γρ. ζυμαρικό βίδες
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 φλ. τσαγιού τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη, κίτρινο τυρί που λιώνει επιλογής σας (τσένταρ, γραβιέρα, κασέρι, ένταμ, γκούντα κ.λ.π.)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια μεγάλη, φαρδιά και ρηχή, κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπέικον, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει τ κρεμμύδι. Προσθέτετε το κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας, πιέζοντάς τον με πιρούνι ή ξύλινη κουτάλα για 5-6 λ ή μέχρι να ψηθεί και αλλάξει χρώμα. 
  2. Ρίχνετε το ντοματοχυμό, το πελτέ διαλυμένο σε ½ φλ. νερό, τη ζάχαρη, το ζωμό βοδινού, τα ανάμεικτα λαχανικά, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα σιγοβράζετε για 5-7 λ. Προσθέτετε στη κατσαρόλα τις βίδες, τις ανακατεύετε και τις αφήνετε μέχρι να κοχλάσουν οι ζωμοί. 
  3. Μεταφέρετε το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα πυρέξ, προσθέτετε, αν απαιτείται, ζεστό νερό ή ζωμό βοδινού για να σκεπάζονται οι βίδες, καλύπτετε καλά το ταψί σας με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 λ.
  4. Μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, ανακατεύετε το φαγητό σας το πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και συνεχίζετε το ψήσιμο, ξεσκέπαστο χωρίς το αλουμινόχαρτο, για 25-30 λ επιπλέον. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και μετά το σερβίρετε ζεστό. 

[*]  Αντί για κατεψυγμένα λαχανικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριμμένο καρότο, τριμμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένη πιπεριά και ψιλοκομμένο μανιτάρια ή άλλα λαχανικά ανάλογα με το τι έχετε στο σπίτι σας την εποχή που θα το φτιάξετε.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Βίδες με κιμά και μπέικον στο φούρνο