Βασιλόπιτα τσουρέκι Σμύρνης

Βασιλόπιτα τσουρέκι Σμύρνης

Μια συνταγή για Πολίτικη Βασιλόπιτα Σμύρνης. Θα σας φανεί και είναι λίγο “μπελαλίδικη” αλλά πάντα η γεύση της θα αποζημειώσει εσάς και τους συνδαιτυμόνες σας. Καλή Χρονιά…

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα χλιαρό
  • 40 γρ. μαγιά νωπή
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο λιωμένη (π.χ.Flora Soft με βούτυρο)
  • 1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1/2 ποτήρι του νερού χυμός πορτοκαλιού σε θερμοκρασία δωματίου
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 4 αυγά
  • Ζάχαρη άχνη και φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένο για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Διαλύουμε  τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε 1 κ.σ.από τη ζάχαρη και 1 φλιτζάνι από το αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει στον φούρνο τον οποίο ρυθμίζουμε στους 50 °C.
  2. Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσει το μείγμα. Προσθέτουμε τη μαστίχα, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το μαχλέπι και χτυπάμε για λίγο ακόμη.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε εκεί τη ζύμη με τη μαγιά, το μείγμα του μίξερ, το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι ή μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα με τους γάντζους. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε το ζύμωμα στο μίξερ για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Αν η ζύμη μας είναι αραιή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε στον φούρνο, ρυθμισμένο στους 50 °C, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 35 εκ.. Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει, την πλάθουμε σε μια στρογγυλή μπάλα και τοποθετούμε το νόμισμα τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο.
  5. Απλώνουμε την πίτα στο ταψί και την αφήνουμε στον φούρνο (50 °C) να ξαναφουσκώσει. Όταν φουσκώσει τη βγάζουμε και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 175 °C. Ψήνουμε τη βασιλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει περίπου 50-55 λ. Αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και ρίχνουμε φιλέ αμυγδάλου ή διακοσμούμε με άλλα Χριστουγεννιάτικα στολίδια της αρεσκείας μας.

natal

Photo