Βασιλόπιτα με σοκολατένια γέμιση και κραμπλ

Βασιλόπιτα με σοκολατένια γέμιση και κραμπλ

Μια υπέροχη Βασιλόπιτα για μια υπέροχη Πρωτοχρονιά !!! Μια ιδιαίτερη και γευστικότατη Βασιλόπιτα για να ξεκινήσετε το Νέο Χρόνο με μια φανταστική γεύση… Το αφράτο της  κέικ, η ωραία γέμιση με τη σοκολάτα και τα φουντούκια, διακριτικά αρωματισμένη με κανέλα και το κραμπλ… Με τη μυρωδιά από το βούτυρο γάλακτος να διεγείρει την όσφρηση, την κανέλα, τα καρύδια και τη γλύκα της σοκολάτας…

Υλικά συνταγής

  • 4 μεγάλα αυγά
  • 360 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Για τη γέμιση:
  • 250 γραμμ. κουβερτούρα τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 140 γρ. φουντούκια τριμμένα στο multi
  • 4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • Για το κράμπλ επικάλυψης:
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. βούτυρο γάλακτος φρέσκο 
  • 90 γρ. καρύδια τριμμένα στο multi
  • 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
  • 3 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κράμπλ επικάλυψης: Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ψίχουλα. Το σκεπάζετε με μια διάφανη μεμβράνη και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
  2. Για τη γέμιση: Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μεγάλο μπολ. Το αφήνετε και αυτό στην άκρη. 
  3. Για το κέϊκ: Λιώνετε  το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Με το μίξερ στη μεγαλύτερη ταχύτητα χτυπάτε τα αυγά με τη καστανή ζάχαρη, μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα. Προσθέτετε το γιαούρτι και το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. 
  4. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και σιγά-σιγά ρίχνετε το μείγμα αλεύρι-μπέϊκιν χτυπώντας να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Βουτυρώνετε καλά μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο με διάμετρο 26-28 εκ. Αδειάζετε στη φόρμα το 1/3 της ζύμης και από πάνω πασπαλίζετε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. Ρίχνετε από πάνωακόμα 1/3 από τη ζύμη και πασπαλίζετε την υπόλοιπη ποσότητα από τη γέμιση. Τέλος, στρώνετε την υπόλοιπη ποσότητα από τη ζύμη και καλύπτετε την επιφάνεια με το κραμπλ.
  6. Ψήνετε το κέϊκ, σε προθερμασμένο στους  180 βαθμούς στον αέρα φούρνο, για 1 ώρα και 10λ περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνειά του. Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και το ξεφορμάρετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Νο.1: Προτείνουμε να ψήσετε τη βασιλόπιτά σας σε φόρμα με αποσπώμενη βάση, που έχει αρκετά υψηλά τοιχώματα, γιατί φουσκώνει αρκετά και θα χυθεί αν τη ψήσετε σε κοινό ρηχό ταψί.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Νο.2: Όπως σε όλα τα γλυκά, έχουμε πάντα υπόψη μας ότι οι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί, καθώς κάθε φούρνος είναι διαφορετικός. Για αυτό το λόγο ξεκινάμε να ελέγχουμε 5-10 λ νωρίτερα από τον προτεινόμενο χρόνο, καθώς ο φούρνος μας μπορεί να είναι πιο «δυνατός» και να ψήνει πιο γρήγορα.

Πηγή

Καλή Χρονιά



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Βασιλόπιτα με σοκολατένια γέμιση και κραμπλ

 

3 Σχόλια

  1. Άρης says:

    Απορίας άξιο..φτιάχνετε τις συνταγές πριν τις ανεβάσετε?
    Το ταψί 28 εκ. είναι μικρό και χύθηκε το μείγμα με το φούσκωμα , στους 180 και αέρα είχε καεί στο μισάωρο το πάνω μέρος (άρα θέλει αντιστάσεις με πιο χαμηλή φωτιά) , τα 60 γρ. αλεύρι είναι λίγα για το κράμπλ, χρειάζονται περίπου 100 για να γίνει σχεδόν σαν ψίχουλα.Κρίμα τα υλικά που χάλασα… και την προσδοκία για όμορφη βασιλόπιτα.Ρεζίλι έγινα.

  2. Sintayes.gr says:

    Κε Άρη,
    Φυσικά και την έχω φτιάξει και έγινε υπέροχη. Πρώτον δεν αναφέρω ταψί αλλά φόρμα με αποσπώμενη βάση, η οποία έχει ψηλό τοίχωμα και φυσικά δεν χύθηκε. Δεύτερον τα 60 γρ. είναι αρκετά σίγουρα δεν χρειάζονται 100 γρ. και τρίτον αν βλέπετε σε οποιοδήποτε γλυκό ότι “αρπάζει” από πάνω το σκεπάζεις ελαφρώς με ένα αλουμινόχαρτο από πάνω. Λυπάμαι που δεν σας πέτυχε.

  3. Sintayes.gr says:

    Γενικά πάντα έχουμε υπόψη ότι οι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί, καθώς κάθε φούρνος είναι διαφορετικός. Για αυτό το λόγο ξεκινάμε να ελέγχουμε 5-10′ νωρίτερα από τον προτεινόμενο χρόνο αν έχει ψηθεί το γλυκό μας, καθώς ο φούρνος μας μπορεί να είναι πιο «δυνατός» και να ψήνει πιο γρήγορα και το γλυκό μας να στεγνώσει ή να αρχίσει να “παίρνει” χρώμα.
    Καλή Χρονιά

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.