Βασιλόπιτα αφράτη και μυρωδάτη

Βασιλόπιτα αφράτη και μυρωδάτη

Μια πεντανόστιμη αφράτη και μυρωδάτη, με μαχλέπι, μαστίχα και μοσχοκάρυδο βασιλόπιτα

που θα απογειώσει τη γεύση όσων τη δοκιμάσουν και θα κλέψει τη παράσταση στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας. Μια εύκολη και απλή συνταγή Α. Πετρετζίκη για μια υπέροχη βασιλόπιτα που θα γίνει η αγαπημένη σας! Καλή χρονιά σε όλους σας!!!

Υλικά συνταγής

  • 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 7 γρ. μαχλέπι
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 μέτριων πορτοκαλιών το ξύσμα
  • 2 βανίλιες ή 2 κοφτά κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 75 γρ. γάλα, 3,5% λιπαρά
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 γεμάτη κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε πολύ καλά μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 25 εκ. Τινάζετε τη φόρμα να φύγει το περίσσιο αλεύρι και την αφήνετε στην άκρη. 
  2. Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε πολύ καλά με το σύρμα για 2-3 λ περίπου ή μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο. Στη συνέχεια σταματάτε το χτύπημα, καθαρίζετε τα πλαϊνά τοιχώματα με μια σπάτουλα ή με μαρίζ, συνεχίζετε το χτύπημα για άλλα 5 λ και αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
  3. Σε ένα μούλτι ρίχνετε τη 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. από το αλεύρι και τα χτυπάτε πολύ καλά. Αν χρησιμοποιήσετε βανιλίνες σε σκόνη και όχι εκχύλισμα βανίλιας, τις προσθέτετε στο μούλτι και τα χτυπάτε όλα μαζί. Όταν το μείγμα σας γίνει σκόνη το προσθέτετε στον κάδο του μίξερ
  4. Προσθέτετε στο κάδο του μίξερ το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας (αν δεν βάλατε σκόνη), και τα χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα για 1/2 λ. Στη συνέχεια ρίχνετε τα αυγά ένα τη φορά συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί το ένα αυγό πριν ρίξετε το επόμενο. 
  5. Βγάζετε το κάδο από το μίξερ και ρίχνετε στο κάδο και το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μα μαρίζ. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τα 400 γρ. αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτετεε στον κάδο ενώ ανακατεύετε με ελαφρές κινήσεις με μια μαρίζ. Μην τα χτυπήσετε με το μίξερ ούτε να τα ανακατέψετε ζωηρά και αρκετή ώρα για θα σφίξει η βασιλόπιτα και δεν θα είναι αφράτη. 
  6. Αδειάζετε το μείγμα της βασιλόπιτας στη βουτυρωμένη-αλευρωμένη φόρμα, ισιώνετε την επιφάνειά της και τη ψήνετε για 45-50 λ σε υψηλή σχάρα ή μέχρι ένα καλαμάκι ξύλινο που θα βυθίσετε στο κέντρο της βγει στεγνό και καθαρό. Το ξεφουρνίζετε σε σχάρα, το αφήνετε να κρυώσει, βάζετε το φλουρί σε κάποιο σημείο της βάσης και μετά την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Τη πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και τη σερβίρετε!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη από το “kitchen lab by akis petretzikis”



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Βασιλόπιτα αφράτη και μυρωδάτη

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page