Τυρόπιτα με απάκι σε φόρμα κέικ

Τυρόπιτα με απάκι σε φόρμα κέικ

Μια υπέροχη, λαχταριστή τυρόπιτα με απάκι και 4 διαφορετικά τυριά, με τραγανά φύλλα κρούστας, ψημένη σε φόρμα του κέικ. Μια απλή και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας τη τέλεια, πανεύκολη και πεντανόστιμη τυρόπιτα. Δοκιμάστε τη!!!

Υλικά συνταγής

  • 8 φύλλα κρούστας
  • 200 γρ. απάκι, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 200 γρ. κατίκι
  • 200 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 4 αυγά χτυπημένα
  • 8-10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ¾ φλ. τσαγιού (180 ml) ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ζεσταίνετε ένα μικρό τηγάνι, σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το ψιλοκομμένο απάκι, ανακατεύοντας συχνά, για 2-3 λ ή μέχρι αρχίσει να “καβουρδίζεται” και να απελευθερώνει τα αρώματά του. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα τυριά, τα χτυπημένα αυγά, το θυμάρι, το τσιγαρισμένο απάκι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι (προσοχή στο αλάτι λόγω των τυριών). Κατά προτίμηση, φοράτε γάντι και ζυμώνετε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά. Εναλλακτικά ανακατεύετε πολύ καλά με ένα μεγάλο κουτάλι.
  3. Παίρνετε μια κλασσική στρογγυλή φόρα για κέικ και τη λαδώνετε πολύ καλά. Τοποθετείτε το πρώτο φύλλο κρούστας στη φόρμα, σκεπάζοντας τη τρύπα στο κέντρο και καλά στρωμένο στη βάση και τα τοιχώματα της φόρμας γύρω γύρω. Με ένα πινέλο το λαδώνετε καλά το φύλλο και  επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα ενδιάμεσα. 
  4. Αδειάζετε όλο το μείγμα γέμισης περιμετρικά στη βάση της φόρμας. Με ένα μαχαίρι κόβετε, με μια μαχαιριά, τα φύλλα στο κενό που σκεπάζουν τη τρύπα. Με τα χέρια σας σκεπάζετε τη γέμιση γυρίζοντας προς τα μέσα, πάνω στη γέμιση, πρώτα με τα φύλλα που περισσεύουν στα πλάγια και μετά τα φύλλα που περισσεύουν στο κομμένο κέντρο της τρύπας.
  5. Σιγουρεύεστε ότι έχετε “κλείσει” με τα φύλλα καλά τη γέμιση, λαδώνετε τα φύλλα επιφάνειας που γυρίσατε προς τα μέσα και προαιρετικά πασπαλίζετε και λίγο σουσάμι Ψήνετε τη πίτα σας για 55-60 λ ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Τη ξεφουρνίζετε την αφήνετε για 15 λ να “σταθεί” και κρυώσει ελαφρώς και μετά τη ξεφορμάρετε.

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τυρόπιτα με απάκι σε φόρμα κέικ

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.