Τυρόπιτα αφράτη με μπεσαμέλ

Τυρόπιτα αφράτη με μπεσαμέλ

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη θέμα και τη μυρωδιά μιας πεντανόστιμης, αφράτης και λαχταριστής τυρόπιτας; Εδώ σας δίνουμε μια κρεμώδη και βελούδινη τυρόπιτα που σίγουρα κανείς δεν της αντιστέκεται με 3 διαφορετικά τυριά, μπεσαμέλ και τραγανό φύλλο. Μπορείτε βέβαια να αντικαταστήσετε τα τυριά που προτείνουμε και να χρησιμοποιήσετε τυριά προτίμησής σας και απογειώστε τη γεύση της!

Υλικά συνταγής

  • 600 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 400 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • 200 γρ. κασέρι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • Για τη μπεσαμέλ
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 500 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες 
  • λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα 
  • Για τη πίτα
  • 7 φύλλα κρούστας
  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο για άλειμμα φύλλων
  • σουσάμι και μαυροσούσαμο για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα και αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο ένα ταψί 30×40 εκ. Θρυμματίζετε τη φέτα και ανθότυρο, τρίβετε το κασέρι, τα βάζετε όλα σε ένα μπολ, τα πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα αφήνετε στην άκρη. 
  2. Για τη μπεσαμέλ: Ρίχνετε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα και μόλις λιώσει, ρίχνετε πασπαλιστά το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα για 2-3 λ ή μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε το γάλα με μια κίνηση και συνεχίζετε το διαρκές ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
  3. Την αποσύρετε από τη φωτιά ρίχνετε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και την αφήνετε να μισοκρυώσει. Μετά προσθέτετε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε καλά με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος ρίχνετε και τα τριμμένα τυριά, ανακατεύετε καλά με κουτάλι, δοκιμάσετε και διορθώνετε το αλατοπίπερο  
  4. Για τη πίτα: Στη βάση του λαδωμένου ταψιού στρώνετε τα 4 φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο λαδωμένο ή βουτυρωμένα ένα ένα. Από πάνω αδειάζετε τη κρέμα με τα τυριά, την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και την ισιώνετε με την ανάποδη ενός κουταλιού.
  5. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα και πάλι λαδωμένα ή βουτυρωμένα ένα ένα. Πιάνετε τις άκρες των φύλλων και τις γυρίζετε προς τα μέσα δημιουργώντας ένα στεφάνι γύρω από τη πίτα.
  6. Λαδώνετε ή βουτυρώνετε καλά την επιφάνεια της πίτας, πασπαλίζετε προαιρετικά με λίγο σουσάμι και λίγο μαυροσούσαμο και με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζετε τη πίτα σε τετράγωνα κομμάτια. Ψήνετε τη πίτα σας στο προθερμασμένο φούρνο για 50-55  λ περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει και γίνει τραγανό το φύλλο της. 

Photo



Sintayes.gr,

Συνταγή: Τυρόπιτα αφράτη με μπεσαμέλ