Τσουρέκι πανεύκολο

Τσουρέκι πανεύκολο

Τσουρέκι… Το παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα ονομάζεται τσουρέκι. Μια εύκολη συνταγή του Στ. Παρλιάρου, για το παραδοσιακό  Πασχαλινό τσουρέκι που μοσχομυρίζει μαχλέπι και μαστίχα! Καλό Πάσχα!!!

Υλικά συνταγής

  • 600 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 20 γρ. μαγιά νωπή
  • 6 αυγά μικρού μεγέθους παγωμένα από το ψυγείο
  • 250 γρ. βούτυρο (Lurpak) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 γρ. μαχλέπι
  • 5 γρ. μαστίχα τριμμένη ή 5-6 σταγόνες μαστιχέλαιο
  • 1 αυγό για άλειμμα του τσουρεκιού
  • σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Τοποθετείτε στο κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί εκτός από το βούτυρο και τα ζυμώνετε με το “γάντζο” του μίξερ για, τουλάχιστον, 5 λ. Προσθέτετε το βούτυρο τμηματικά, συνεχίζοντας το ζύμωμα για αρκετή ώρα, όση ώρα απαιτηθεί μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. 
  2. Μεταφέρετε το ζυμάρι σε ένα δίσκο, το σκεπάζετε με μια μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για 1 ολόκληρο βράδυ για να γίνει “αργή” ζύμωση και φουσκώσει αργά και σταθερά. 
  3. Την επομένη το ζυμώνετε ελαφρώς με τα χέρια σας μέχρι να μαλακώσει, το χωρίζετε σε 3 ίσια μέρη και φτιάχνετε μια πλεξούδα, την οποία μπορείτε να της δώσετε μακρόστενο ή στρογγυλό σχήμα ενώνοντας καλά τις άκρες της. Το αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον (24-25οC) μέχρι να φουσκώσει.
  4. Χτυπάτε ένα αυγό με ελάχιστο νερό και αλείφετε την επιφάνεια του τσουρεκιού, με πολύ προσοχή, φροντίζοντας να μη το τραυματίσετε και ξεφουσκώσει. Το πασπαλίζετε με σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 185 βαθμούς στις αντιστάσεις για 40 λ περίπου.

Σημείωση No. 1: Εάν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά αντί για νωπή θα χρειαστείτε 10 γρ. αντί για 20 γρ. Η προτροπή μας όμως είναι να χρησιμοποιήσετε τη νωπή μαγιά.

Επίσης, το τσουρέκι τυλιγμένο σε μεμβράνη, αφού κρυώσει, διατηρείται για περισσότερο καιρό φρέσκο. Μπορούμε επίσης να το διατηρήσουμε ψημένο και τυλιγμένο σε μεμβράνη στην κατάψυξη.

Σημείωση Νο. 2: Εναλλακτικά αντί να το αφήσετε ένα ολόκληρο βράδυ στο ψυγείο μπορείτε να το κάνετε με το κλασσικό τρόπο ως εξής: Μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζετε σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο από 1 ώρα έως 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Η ζύμη θα έχει φουσκώσει σωστά  αν τη πατήσετε με το δάχτυλό σας και το βαθούλωμα παραμένει. Όταν θα έχει φουσκώσει η ζύμη τη ζυμώνετε ελαφρά, να ξεφουσκώσει. Αφού φτιάξετε τη “κοτσίδα” την αφήνετε να φουσκώσει όπως αναφέρετε πιο πάνω στη συνταγή.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τσουρέκι πανεύκολο

 

6 Σχόλια

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.