Τσουρέκι με γέμιση μαρμελάδας και γλάσο

Τσουρέκι με γέμιση μαρμελάδας και γλάσο

Δύο υπέροχα Τσουρέκια με γέμιση μαρμελάδας και γλάσο ζάχαρης ή γλάσο λευκής σοκολάτας ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μπορείτε να φτιάξετε ένα με γλάσο λευκής σοκολάτας και ένα με γλάσο ζάχαρης.

Υλικά συνταγής

  • Για το τσουρέκι:
  • 600 γρ. αλεύρι
  • 240 γρ. ζάχαρη
  • 160 γρ. βούτυρο φρέσκο λιωμένo
  • 200 γρ. γάλα
  • 70 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 αυγά
  • 2 κ.γ. κοφτά μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κ.γ. κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
  • Για τη γέμιση:
  • 300 γρ. καρυδόψυχα θρυμματισμένη
  • ξύσμα 1 μεγάλου λεμονιού
  • 100 γρ. μαρμελάδα αρεσκείας σας
  • Για το γλάσο ζάχαρης: 
  • 400 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 30 γρ. νερό ή φρέσκος χυμός λεμονιού ή πορτοκαλιού   
  • ή  Για το γλάσο λευκής σοκολάτας:
  • 400 γρ. σταγόνες λευκής σοκολάτας
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το τσουρέκι:Ρίχνετε σε βαθύ σκεύος τη μαγιά και τη διαλύετε στο μισό γάλα. Προσθέτετε 1 κ.γ. ζάχαρη και λίγο αλεύρι έτσι ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε να φουσκώσει για 30-40 λ σε ζεστό μέρος.
  2. Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και το υπόλοιπο γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτετε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι.
  3. Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι και το ρίχνετε σε βαθιά λεκάνη. Κάνετε μια λακούβα στο κέντρο του και ρίχνετε το προζύμι με τη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αρχίζετε να ζυμώνετε παίρνοντας από γύρω, λίγο λίγο το αλεύρι ώστε να ενσωματωθεί στα υγρά υλικά. Ζυμώνετε με τα χέρια ή με το γάντζο του μίξερ μέχρι να έχετε μια ζύμη εύπλαστη, μαλακή και αφράτη, να γυαλίζει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.
  4. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο  (2 ώρες περίπου). [*]
  5. Ξαναζυμώνετε και χωρίζετε το ζύμη σε δύο μέρη. Ανοίγετε 2 ζύμες με πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα μήκους 20-25 εκ. περίπου και πάχους 1 εκ. η μία. Στο κέντρο κάθε μιας , κατά μήκος, απλώνετε από μισή γέμιση. (Βλέπε πιο κάτω στο Νο. 8 την εκτέλεση της γέμισης μαρμελάδας). Ανασηκώνετε τις μακρόστενες πλευρές και τις κολλάτε μεταξύ τους στο κέντρο, πάνω από τη γέμιση.
  6. Πλάθετε τα ζυμάρια έτσι ώστε να έχετε 2 στρογγυλά μακρόστενα ρολά και τα τυλίγετε σαν σαλίγκαρους στριφτά. Ενώνετε στο τέλος της ζύμης σε στρογγυλή κουλούρα ή τα αφήνετε μακρόστενα. Προαιρετικά προσθέστε πάνω στη ζύμη πιέζοντας ελαφρώς κόκκινο ή πολύχρωμα βαμμένα αυγά.
  7. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο ταψί του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα. Το αφήνετε για 1 ώρα έως ότου διπλασιαστεί ο όγκος τους. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30-40 λεπτά. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα γλασάρετε αμέσως ως εξής: Αν προτιμήσετε το γλάσο ζάχαρης τα γλασάρετε αμέσως μόλις βγούν από το φούρνο. Αν προτιμήσετε το γλάσο λευκής σοκολάτας τα γλασάρετε  μόλις κρυώσουν. Προαιρετικά και στις 2 επιλογές, γαρνίρετε με πολύχρωμη σοκολατένια τρούφα.
  8. Για τη γέμιση μαρμελάδας: Βάζετε όλα τα υλικά στο multi και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε μια αλοιφή.
  9. Για το γλάσο ζάχαρης: Αν προτιμάτε το γλάσο ζάχαρης: Ανακατεύετε καλά τη ζάχαρη άχνη με το νερό ή το χυμό με έναν αυγοδάρτη μέχρι να γίνει ένα ρευστό μείγμα.
  10. Για το γλάσο λευκής σοκολάτας: Αν προτιμάτε το γλάσο σοκολάτας: Λιώνετε τη Λευκή Σοκολάτα σε Σταγόνες σε μπεν μαρί και προσθέτετε στο τέλος το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Όσο είναι ακόμη ρευστό το γλάσο, το ρίχνετε λίγο λίγο με ένα κουτάλι πάνω από το κρύο τσουρέκι. Περιμένετε να κρυώσει και σερβίρετε.

* Μπορείτε να ανάψετε το φούρνο στους 30 βαθμούς, μόλις πιάσει αυτή τη θερμοκρασία να τον σβήσετε και να βάλετε εκεί τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι σχεδόν να διαπλαστεί.

Καλό Πάσχα

588973-Cesta-de-páscoa-como-enfeitar-dicas-1[1]

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τσουρέκι με γέμιση μαρμελάδας και γλάσο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.