Τσουρέκι γεμιστό με Nutella & γλάσο σοκολάτας

Τσουρέκι γεμιστό με Nutella & γλάσο σοκολάτας

Ένα υπέροχο τσουρέκι γεμιστό με Nutella και σταγόνες σοκολάτας ή και αμύγδαλα αν θέλετε γλασαρισμένο με σοκολατένιο γλάσο. Μια συνταγή για να απολαύσετε ένα υπέροχο σοκολατένιο τσουρέκι. Τη βασική ιδέα, με μικρές αλλαγές,  τη πήρα από την εκπομπή του Ηλ. Μαμαλάκη για “Τσουρέκι Τερκενλής με γλάσο”. 

Υλικά συνταγής

  • Για το τσουρέκι:
  • 600 γρ. αλεύρι
  • 240 γρ. ζάχαρη
  • 160 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
  • 200 γρ. γάλα
  • 70 γρ. μαγιά 
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 αυγά
  • 2 κ.γ. μαχλέπι κοπονισμένο
  • 1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • Για τη γέμιση σοκολάτας:
  • 400 γρ. Nutella
  • 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
  • Για το γλάσο σοκολάτας:
  • 1 κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 1/4 πακέτο μαργαρίνη
  • 5 κ.σ. γάλα
  • 1 κρόκος αυγού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το τσουρέκι: Ρίχνετε σε βαθύ σκεύος τη μαγιά και τη διαλύετε στο μισό γάλα. Προσθέτετε 1 κ.γ. ζάχαρη και λίγο αλεύρι έτσι ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε να φουσκώσει για 30-40 λ σε ζεστό μέρος.
  2. Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και το υπόλοιπο γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτετε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι.
  3. Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι και το ρίχνετε σε βαθιά λεκάνη. Κάνετε μια λακούβα στο κέντρο του και ρίχνετε το προζύμι με τη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αρχίζετε να ζυμώνετε παίρνοντας από γύρω, λίγο λίγο το αλεύρι ώστε να ενσωματωθεί στα υγρά υλικά. Ζυμώνετε με τα χέρια ή με το γάντζο του μίξερ μέχρι να έχετε μια ζύμη εύπλαστη, μαλακή και αφράτη, να γυαλίζει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.
  4. Πλάθετε τη ζύμη σε μια ή δύο μπάλες τις σκεπάζετε και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστεί η ζύμη. [*]
  5. Για τη γέμιση: Ξαναζυμώνετε και χωρίζετε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Πλάθετε κορδόνια και ανοίγετε τις ζύμες με το πλάστη μέχρι να πάρουν ένα οβάλ, μακρόστενο σχήμα. Στη συνέχεια, απλώνετε πάνω τους από μια στρώση πραλίνας και διάσπαρτα σταγόνες σοκολάτας. [Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και ψιλοκομμένα αμύγδαλα]. Διπλώνετε σε ρολό τη ζύμη με τη γέμιση και ενώνετε τις δύο άκρες μεταξύ τους.
  6. Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα ή ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αφήνετε ξανά να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου. Τα ψήνετε στους 170°C πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσουν και να έχουν πάρει και απο κάτω (30-40λεπτά). 
  7. Για το γλάσο σοκολάτας: Λειώνετε τη σοκολάτα με το γάλα. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο ανακατεύοντας για να λειώσει. Τέλος ρίχνετε και το κρόκο και ανακατεύετε γρήγορα για να μην ψηθεί. Το γλάσο αυτό σταθεροποιείται σε λίγες ώρες αλλά παραμένει μαλακό. Προαιρετικά γαρνίρετε με φιλέ αμυγδάλου ή λιώσετε λευκή σοκολάτα και κάνετε με κορνέ μερικές γραμμές σαν σχέδιο πάνω στο μαύρο γλάσο.

[*] Μπορείτε να ανάψετε το φούρνο στους 30 βαθμούς, μόλις πιάσει αυτή τη θερμοκρασία να τον σβήσετε και να βάλετε εκεί τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι σχεδόν να διαπλαστεί.

Αν δεν θέλετε το γλάσο σοκολάτας, αλείψετε πριν ψήσετε το τσουρέκι με 1 κρόκο αυγού διαλυμένο σε 1 κ.σ. νερό και πασπαλίστε με φιλέ αμυγδάλου.

tsourekiagemistasokolata_teaser_0feb9c158b2c4b2ca9c41775c0fc7bc7

 

Φωτoγραφία: olivemagazine.gr

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τσουρέκι γεμιστό με Nutella & γλάσο σοκολάτας

 

Ένα Σχόλιο

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.