Τσίλι κον κάρνε (Chili con carne)

Τσίλι κον κάρνε (Chili con carne)

Τσίλι κον κάρνε. Ένα πικάντικο μεξικάνικο φαγητό που σίγουρα θα απολαύσετε. “Καυτερή πιπεριά με κρέας’… προέρχεται από το ισπανικό “chile con carne”. Ένα υπέροχο πιάτο για τις κρύες μέρες του χειμώνα και όχι μόνο για τους λάτρεις των καυτερών και πικάντικων.

Υλικά συνταγής

  • 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες 
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε μεγάλους κύβους
  • 2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε μεγάλους κύβους
  • 1-2 καυτερές πιπερίτσες 
  • 500 γρ. χυμό ντομάτας
  • 2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια, στραγγισμένα (240 γρ. περίπου)
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό, ξηρό κρασί

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρολίτσα και σοτάρετε το μπέικον και το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 5 λ, ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτετε το κιμά και τον σοτάρετε με μια ξύλινη κουτάλα, πιέζοντάς τον να “ξεσβολιάσει” μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  2. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε το κιμά να σιγοβράσει για λίγα λεπτά, μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ. Ρίχνετε τις πιπεριές -καυτερές και μη-, το χυμό ντομάτας, το πιπέρι καγιέν, τη πάπρικα, το κύμινο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. 
  3. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 30 λ περίπου. 5 λ πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτετε τα φασόλια και το κόλιανδρο, ανακατεύετε και το αφήνετε να σιγοβράσει για τα 5 ακόμα λεπτά. 
  4. Σερβίρετε το τσίλι με ρύζι, τορτίγιας, sour cream (εναλλακτικά αντί για sour cream ανακατέψτε 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 100 γρ. τυρί κρέμα) και πασπαλίστε το με  ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Chili-con-carne (1)

theonewithallthetastes.com