
5 υπέροχες σάλτσες για τα ψητά σας
Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει, τα κρέατα θα μπουν πάλι στις σχάρες (ή στο φούρνο ή στο τηγάνι) και οι Έλληνες θα τιμήσουν για ακόμη μια φορά το έθιμο του τσικνίσματος! Κι επειδή αρκετοί θα τσικνίσετε σπίτι και ήδη σκεφτόσαστε με τι θα συνοδεύσετε τα ψητά μπριζολάκια, τα λουκάνικα, τα ζουμερά μπιφτεκάκια και τα παϊδάκια κοτόπουλου, σας δίνουμε Φανταστικές σάλτσες που ταιριάζουν απίστευτα με ψητά κρέατα και θα δώσουν στο τραπέζι σας μια ποικιλία, χωρίς να καταβάλλετε ιδιαίτερο κόπο! Δείτε περισσότερες σάλτσες για τα ψητά σας εδώ.
-
Σάλτσα με μελάσα και μαυροδάφνη:
Υλικά
2 φλιτζάνια χυμός ντομάτας2 κουταλιές της σούπας μελάσα (ή μαύρη υγρή ζάχαρη που έχει μελάσα)1/2 φλιτζάνι μαυροδάφνη3 κουταλιές της σούπας σόγια σος3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο3 φέτες καπνιστό μπέικον πολύ ψιλοκομμένο1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ (ή 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη)Αλάτι, κόκκινο πιπέριΕκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθεί η ζάχαρη/μελάσα στο μίγμα. Αφήνετε μέχρι να δείτε τη σάλτσα να αρχίζει να δένει και σβήνετε τη φωτιά. Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει. Για περισσότερη νοστιμιά στα ψητά σας αλείψτε τα με τη σάλτσα πριν τα βάλετε στη σχάρα και ρίξτε αρκετή από τη σάλτσα μόλις τα βγάλτε από τη σχάρα πριν τα σερβίρετε.
-
Σάλτσα μουστάρδας για ψητό κρέας:
Υλικά
4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα ντιζόν2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο½ κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα¼ φλιτζανιού ξίδι μπαλσάμικοΑλάτι, πιπέριΕκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και χτυπάτε με το μιξεράκι του καφέ (διαφορετικά στο μπλέντερ). Περιχύνετε με τη σάλτσα τα ψητά σας μόλις βγουν από τη σχάρα.
-
Σάλτσα δροσερή με δυόσμο:
Υλικά
200γρ (1 κεσεδάκι) γιαούρτι στραγγιστό 2%100γρ (1/2 κεσεδάκι) γιαούρτι αγελάδος 2%3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο1 αγγούρι τριμμένο και στραγγισμένο2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξίδιΞύσμα από 1 λάιμ (προαιρετικά)Αλάτι, πιπέριΕκτέλεση
Αναμιγνύετε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αφήνετε για 20-30 λεπτά στο ψυγείο πριν σερβίρετε.
-
Σάλτσα με κονιάκ:
Υλικά
200γρ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο½ κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη½ κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη100ml ζωμό κρέατος (ή μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό με 1 κύβο βοδινού)2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας1 πρέζα ζάχαρη1 σφηνάκι κονιάκαλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κύμινο, θυμάρι, πάπρικαΕκτέλεση
Βάζετε στο κατσαρολάκι σας την μαργαρίνη και σοτάρετε εκεί το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τελευταίο το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνετε το ζωμό, αφήνετε μέχρι να πάρει μια βράση και να μειωθούν κάπως τα υγρά και στη συνέχεια ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και τα μπαχαρικά (λίγο από το καθένα). Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μερικές βράσεις κι ανακατεύετε τακτικά για να μην σας κολλήσει. Όταν θα αρχίσει να πήζει ρίχνετε τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη και το κονιάκ, ανακατεύετε, αφήνετε να πήξει λίγο περισσότερο και αφαιρείτε από τη φωτιά. Σε περίπτωση που βιάζεστε και θέλετε η σάλτσα σας να πήξει πιο γρήγορα προσθέστε στο μείγμα ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουερ.
-
Σάλτσα καυτερή με μπούκοβο:
Υλικά
400γρ ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καυτερή1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο1 κουταλάκι του γλυκού ταμπάσκο1 ολόκληρη καυτερή κόκκινη πιπερίτσα4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδοΕκτέλεση
Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε για 1 λεπτό το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δυναμώνετε τη φωτιά, αφήνετε να πάρει η σάλτσα σας μερικές βράσεις για να δέσει. Η σάλτσα θα είναι έτοιμη μετά από περίπου 10-15 λεπτά. Προσοχή! Είναι ΠΟΛΥ καυτερή!
Δείτε περισσότερες σάλτσες για τα ψητά σας εδώ
Sintayes.gr,