Τρίγωνα Πανοράματος

Τρίγωνα Πανοράματος

Λαχταριστά Τρίγωνα Πανοράματος με τραγανό σιροπιαστό φύλλο κρούστας γεμιστά με αφράτη  βελούδινη κρέμα, γαρνιρισμένα με σαντιγί. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;;;; Μια συνταγή που απαιτεί βέβαια λίγη προσπάθεια αλά αξίζει το κόπο να φτιάξετε μόνοι σας το διάσημο, σιροπιαστό παραδοσιακό γλυκό της αγαπημένης Θεσσαλονίκης που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί. 

Υλικά συνταγής

  • Για τα τρίγωνα
  • 12 φύλλα κρούστας για γλυκά
  • 200 γρ. βούτυρο καλής ποιότητας, λιωμένο
  • Για το σιρόπι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 100 γρ. γλυκόζη
  • 1 κλωναράκι αρμπαρόριζα 
  • Για τη κρέμα
  • 700 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά
  • 3 βανιλίνες 
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά ολόκληρα + 6 κρόκους αυγών
  • 80 γρ. κορν φλάουερ
  • Για τη σαντιγί
  • 150 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά, κρύα από το ψυγείο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • Για το σερβίρισμα
  • χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη σαντιγί: Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ τη κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να “στέκεται”. Τη μεταφέρετε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με δαντελωτή μύτη και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα την χρησιμοποιήσετε. 
  2. Για τη κρέμα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα, τη κρέμα γάλακτος και τη βανίλια και τα αφήνετε, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσουν να πάρουν βράση. Σε ένα μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη, τα ολόκληρα αυγά, τους κρόκους αυγών και το κορν φλάουερ και τα αναμιγνύετε καλά με σύρμα. 
  3. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα γάλακτος και λίγο πριν πάρει βράση, το αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάζετε το 1/3 της ποσότητας στο μπολ με το μείγμα αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα με γρήγορες κινήσεις. Επαναφέρετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και αδειάζετε μέσα το μείγμα του μπολ. Ανακατεύετε  διαρκώς με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα και αρχίσει να κάνει “φουσκάλες” κοχλασμού. 
  4. Αποσύρετε τη κρέμα από τη φωτιά, την αδειάζετε σε καθαρό πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ και τη  σκεπάζετε πλαστική μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μη “ξεραθεί”. Την αφήνετε στην άκρη για τουλάχιστον 2 ώρες ή στο ψυγείο για λιγότερη ώρα να κρυώσει εντελώς. Όταν κρυώσει την ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να ξαναγίνει λεία. 
  5. Για τα τρίγωνα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Στο πάγκο εργασίας σας απλώνετε όλο το φύλλο κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο και το κόβετε σε κάθετες λωρίδες πλάτους 7-8 εκ. Πασπαλίζετε τη κάθε λωρίδα με βούτυρο, βάζετε άλλη 1 λωρίδα από πάνω και πασπαλίζετε και αυτή με βούτυρο.
  6. Πιάνετε την αριστερή γωνία στο κάτω μέρος της λωρίδας και τη διπλώνετε προς τη δεξιά πλευρά, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα τρίγωνο σαν τα τυροπιτάκια σας. Συνεχίζετε να διπλώνετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να φτάσετε στην άκρη του φύλλου. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι λωρίδες φύλλων. Τοποθετείτε τα τρίγωνα στο ταψί του φούρνου, στρωμένο με λαδόκολλα, και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 17-20 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. [*]
  7. Για το σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 2-3 λ από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι στην άκρη να κρυώνει. 
  8. Για τη συναρμολόγηση: Με ένα μυτερό μαχαίρι και με μεγάλη προσοχή “ανοίγετε” τα τρίγωνα από τη μια πλευρά, δημιουργώντας μια θήκη. Τα ρίχνετε, ένα τη φορά, για λίγο μέσα στο σιρόπι, τα βγάζετε με προσοχή με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάτε σε σχάρα να στραγγίξουν.
  9. Μεταφέρετε τη κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό στόμιο και γεμίζετε τα τρίγωνα. Τελειώνετε με τη σαντιγί και προαιρετικά πασπαλίζετε με τα φιστίκια Αιγίνης. 

[*] Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη πιο κάτω τεχνική για να ψήσετε το φύλλο σας έτσι ώστε να βγει έτοιμο “ανοιχτό” το κάθε τρίγωνο για να το σιροπιάσετε και το γεμίσετε εύκολα: 

Τοποθετείτε όλα μαζί τα φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο στο πάγκο εργασίας σας με τη μικρή πλευρά τους προς το μέρος σας. Με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβετε σε 3 κάθετες λωρίδες. Παίρνετε 1 λωρίδα, τη πασπαλίζετε με βούτυρο και από πάνω βάζετε άλλη 1 λωρίδα και τη πασπαλίζετε και αυτή με βούτυρο. Τη διπλώνετε όπως αναφέρεται πιο πάνω ώστε να έχετε ένα ένα μεγάλο τρίγωνο.

Κόβετε χαρτί ψησίματος σε τετράγωνα 10×10 εκ. και τα τσαλακώνετε κάνοντας μικρά μπαλάκια.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το τρίγωνο ξεκινώντας από την επάνω γωνία του σε 2 μικρότερα ορθογώνια τριγωνάκια. Ανοίγετε το καθένα σαν χωνάκι από παγωτό και βάζετε μέσα ένα τσαλακωμένο μπαλάκι χαρτιού. Τα ψήνετε, τα σιροπιάζετε αμέσως μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, τα αφήνετε να στραγγίξουν σε σχάρα, βγάζετε τα χαρτάκια και τα γεμίζετε με τη κρέμα ως αναφέρετε πιο πάνω. 

Photo



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τρίγωνα Πανοράματος

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.