Τραγανές πατάτες στο φούρνο με δροσερή σος

Τραγανές πατάτες στο φούρνο με δροσερή σος

Μια συνταγή για τραγανές πατάτες φούρνου με δροσερή σος ξινής κρέμας. Υπέροχες γευστικά και οπτικά, ιδανικές για μπουφέ, ορεκτικό, μεζέ αλλά και συνοδευτικό με το κυρίως πιάτο σας.

Υλικά συνταγής

  • Για τις πατάτες:
  • 750 γρ. πατάτες baby με τη φλούδα τους
  • 60 ml [1/4 φλ. τσαγιού] + 4 κ.σ. ελαιόλαδο [*]
  • 1/4 φλ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού
  • 1/3 φλ. τσαγιού φύλλα δυόσμου
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ξινόκρεμας:
  • 200 γρ. ξινή κρέμα [sour cream] [**]
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊνταντό
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 2 κ.γ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε καλά τις πατάτες και τις τοποθετείτε σε κατσαρόλα με αλατισμένο κρύο νερό και τις βάζετε να βράσουν σε υψηλή θερμοκρασία. Τις βράζετε για 30 λ [ο χρόνος ξεκινά από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό] ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζετε και τις αφήνετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν εντελώς.
  2. Αλείφετε με τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο ένα μεγάλο ταψί. Τοποθετείτε τις πατάτες στο ταψί και χρησιμοποιώντας το εργαλείο για το πουρέ ή ένα πιρούνι, πιέζετε και πολτοποιείτε, συνθλίβοντας και ισοπεδώνοντας ελαφρώς τις πατάτες ώστε να “σπάσει” η φλούδα τους στο επάνω μέρος. [βλέπε φωτογραφία]. Βάζετε στο ψυγείο το ταψί για 1 ώρα ώστε να κρυώσουν καλά οι πατάτες.
  3. Μέχρι να κρυώσουν οι πατάτες προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βγάζετε το ταψί από το ψυγείο, περιχύνετε τις πατάτες με το ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με λίγο χοντρό αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα μαϊντανού και δυόσμου. Προαιρετικά μπορείτε να τις περιχύσετε με λίγο λεμόνι.
  4. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ μέχρι οι πατάτες να ροδοκοκκινίσουν και γίνουν τραγανές. 
  5. Για τη σάλτσα ξινόκρεμας: Όση ώρα βράζουν ή κρυώσουν οι πατάτες στο ψυγείο, φτιάχνετε τη σάλτσα. Βάζετε σε μέτριο μπολ όλα τα υλικά για τη σάλτσα ξινόκρεμας και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για να ενσωματωθούν οι γεύσεις. 

[*] Σημείωση: Προαιρετικά, για πιο πικάντικη γεύση, μπορείτε στο ελαιόλαδο με το οποίο θα περιχύσετε τις πατάτες πριν τις ψήσετε, να προσθέσετε 1 κ.γ. μουστάρδα ή λίγες νιφάδες μπούκοβο. Ανακατεύετε καλά και περιχύνετε τις πατάτες. 

[**] Τη ξινή κρέμα [sour cream] θα τη βρείτε σε όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τραγανές πατάτες στο φούρνο με δροσερή σος

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.