Τούρτα σοκολάτα με γέμιση πορτοκάλι

Τούρτα σοκολάτα με γέμιση πορτοκάλι

Μια πεντανόστιμη λαχταριστή τούρτα σοκολάτα με γέμιση πορτοκάλι, καλυμμένη με σοκολατένιο γλάσο. Μια απλή συνταγή (από εδώ) για μια πανεύκολη στη παρασκευή της τούρτα με αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι, γέμιση μαρμελάδας πορτοκαλιού αρωματισμένη με λικέρ πορτοκαλιού, και γκανάς σοκολάτας ιδανική για όλες τις περιστάσεις. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • Για το παντεσπάνι
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
  • 3/4 φλ. τσαγιού κακάο σκόνη
  • 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 φλ. τσαγιού (225 γρ.) βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. τσαγιού μαύρη ζάχαρη
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/4 φλ. τσαγιού crème fraiche ή sour cream [*]
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλ. τσαγιού που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 1 ⅓ φλ. τσαγιού μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1-2 κ.σ. Grand Marnier ή άλλο λικέρ πορτοκάλι
  • Για το γλάσο
  • 170 γρ. ημίγλυκη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.γ. φυτικό λάδι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το πεντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε και αλευρώνετε 2 στρογγυλές φόρμες 23 εκ. κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση. Βάζετε το γάλα σε μια μικρή κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά το αποσύρετε από τη φωτιά.
  2. Εν τω μεταξύ σε ένα μέτριο μπολ αναμιγνύετε καλά το κακάο με τη κρυσταλλική ζάχαρη. Προσθέτετε στο μπολ σιγά-σιγά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα κακάο-ζάχαρη. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε μια αφράτη κρέμα. Προσθέτετε τα αυγά, τη crème fraiche, τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν προσθέτοντας και το μείγμα γάλα-κακάο-ζάχαρης. 
  4. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και τα ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το μείγμα αλευριού στο κάδο του μίξερ και χτυπάτε με χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Μοιράζετε ισόποσα το μείγμα στις 2 βουτυρωμένες φόρμες και ψήνετε τα παντεσπάνια σας για 25-30 λ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο τους βγει στεγνή και καθαρή και μέχρι να παντεσπάνια να ξεκολλάνε από τις άκρες της φόρμας αλλά να κέντρο τους να είναι αφράτο και μαλακό. Αφήνετε τα παντεσπάνια σας να κρυώσουν για 5 λ στις φόρμες, πριν τα ξεφορμάρετε σε μια σχάρα όπου τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν τελείως.
  6. Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζετε τη μαρμελάδα και το λικέρ και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Τοποθετείτε το ένα παντεσπάνι σε μια πιατέλα, απλώνετε ομοιόμορφα στην επιφάνειά του τη γέμιση μαρμελάδας και σκεπάζετε με το δεύτερο παντεσπάνι.
  7.  Βάζετε τα κομματάκια σοκολάτας και το λάδι σε ένα κατσαρόλι και τα ζεσταίνετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα. Ρίχνετε το γλάσο στο κέντρο του κέικ και με μια σπάτουλα το απλώνετε απαλά επάνω στο δεύτερο παντεσπάνι. Το αφήνετε να κρυώσει ώστε να σταθεροποιηθεί και σερβίρετε. 

[*] Crème fraiche ή sour cream θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ και στα Delicatessen. Αν δεν σας είναι εύκολο να βρείτε χτυπήστε με σύρμα 1/4 φλ. κρέμα γάλακτος με κατά προτίμηση 40% λιπαρά (ή 36% αν δεν βρείτε 40%) κρύα κρέμα γάλακτος μαζί με 4-5 σταγόνες λεμόνι.