Τούρτα Σεράνο παραδοσιακή

Τούρτα Σεράνο παραδοσιακή

Τούρτα Σεράνο. Μια υπέροχη παραδοσιακή τούρτα που την απολάμβαναν οι παλιοί στα αστικά ζαχαροπλαστεία και που τώρα τη φτιάχνουμε μόνοι μας και είναι ακόμα καλύτερη. Μια κλασική συνταγή για μια παραδοσιακή συνταγή Σεράνο που ήταν, είναι και θα είναι η αγαπημένη τούρτα μικρών και μεγάλων και θα σερβίρετε σε όλες τις περιστάσεις και πάντα θα γίνετε ανάρπαστη!

Υλικά συνταγής

  • Για τη βάση
  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. κακάο
  • 5 αυγά
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • Για το σιρόπι
  • 300 γρ. νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κονιάκ
  • Για την Ιταλική μαρέγκα
  • 40 γρ. νερό
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 3 ασπράδια αυγών
  • Για τη κρέμα
  • 270 γρ. κουβερτούρα με 55%-66% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. Ιταλική μαρέγκα (η πιο πάνω)
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, κρύα, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη βάση: Κοσκινίζετε το κακάο μαζί με το αλεύρι. Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να έχετε μια πολύ αφράτη και λευκή κρέμα. Προσθέτετε τα κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  2. Ακουμπάτε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. πάνω σε αλουμινόχαρτο. Γυρνάτε τις άκρες του αλουμινόχαρτου γύρω από το τσέρκι και τις τσαλακώνετε χαμηλά, για να το στερεώσετε σαν πάτο. Αδειάζετε στο τσέρκι το μείγμα και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 25-30 λ. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως για αρκετές ώρες ή για 1 νύχτα.
  3. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα βράζετε το νερό και τη ζάχαρη για 2 λ από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Μετά αποσύρετε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει. Όταν κρυώσει προσθέτετε το κονιάκ και ανακατεύετε.
  4. Για την Ιταλική μαρέγκα: Ρίχνετε σε κατσαρολίτσα τη ζάχαρη με το νερό και τα βράζετε έως ότου η θερμοκρασία τους φτάσει τους 115°C (θα συμβεί πολύ γρήγορα). Σε αυτό το στάδιο ξεκινάτε να χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ. Μόλις το σιρόπι φτάσει στους 123°C-125°C, το αδειάζετε σιγά-σιγά μέσα στη μαρέγκα συνεχίζοντας το χτύπημα για άλλα 10 λ.
  5. Για τη κρέμα: Λιώνετε καλά τη κουβερτούρα σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συνεχώς. Την αποσύρετε και την ανακατεύετε μέχρι να χλιαρύνει. Μόλις χλυαρίνει την αναμιγνύετε, ανακατεύοντας καλά, με την ιταλική μαρέγκα.
  6. Προσθέτετε τα 120 γρ. κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε να αναμιχθούν πλήρως και μετά ενσωματώνετε σταδιακά με απαλές κινήσεις και την παχύρρευστη, χτυπημένη σε πηχτή σαντιγί, κρέμα γάλακτος.
  7. Για τη συναρμολόγηση: Κόβετε τη βάση οριζοντίως σε 3 ισόπαχους δίσκους με ένα μεγάλο μαχαίρι του ψωμιού. Σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 5 εκ., τοποθετείτε τον 1 δίσκο, τον βρέχετε με το σιρόπι και τον καλύπτετε με ένα μέρος της κρέμας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τους άλλους 2 δίσκους μόνο που τον τελευταίο δεν τον καλύπτετε αμέσως με κρέμα.
  8. Αφήνετε τη τούρτα στην κατάψυξη για 1 ώρα ή στο ψυγείο για 2 ώρες και ξεφορμάρετε ζεσταίνοντας το τσέρκι με ένα πιστολάκι μαλλιών και τραβώντας το προς τα πάνω. Τέλος, γαρνίρετε την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα χρησιμοποιώντας κορνέ με οδοντωτό στόμιο. Καλή σας απόλαυση!

Tips

Για να μπορέσετε να κόψετε εύκολα το παντεσπάνι, πρέπει να το αφήσετε αρκετές ώρες να κρυώσει. Μάλιστα είναι ακόμα προτιμότερο να το φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, το αφήνετε να χλιαρύνει και το βάζετε για λίγο στην κατάψυξη.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Τούρτα Σεράνο παραδοσιακή