Τούρτα σοκολάτας με καφέ και γιαούρτι και υπέροχη γκανάζ σοκολάτας

Τούρτα σοκολάτας με καφέ και γιαούρτι και υπέροχη γκανάζ σοκολάτας

Η τέλεια τούρτα σοκολάτας με αρωματικό καφέ, γιαούρτι και τη καλύτερη γκανάζ σοκολάτας που 

φάγατε ποτέ. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) μια τέλεια, πλούσια σε γεύση, τούρτα σοκολάτας με υγρό κέικ/παντεσπάνι, που ολοκληρώνεται με τη καλύτερη ganache σοκολάτας που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Πασπαλίστε λίγο φιλέ αμυγδάλου πάνω από τη ganache και απογειώστε τη γεύση σας. 

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ/παντεσπάνι:
  • 1 ¾ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο 
  • 1/2 φλ. τσαγιού κακάο κοσκινισμένο (+ επιπλέον για πασπάλισμα ταψιών) 
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική 
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. τσαγιού βρασμένο δυνατό αρωματισμένο γαλλικό καφέ
  • 1/2 φλ. τσαγιού φυτικό λάδι (σπορέλαιο) (+ επιπλέον για άλειμμα ταψιών)
  • 1/2 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Για τη ganache (γνανάζ) σοκολάτας:
  • 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική 
  • 115 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 450 γρ. ημίγλυκη σοκολάτα κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
  • 2 κ.γ. κόκκους στιγμιαίου καφέ espresso
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 φλ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου, ελαφρώς καβουρδισμένα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε δύο στρογγυλά ταψάκια με διάμετρο βάσης 22 ή 23 εκ. Στρώνετε στη βάση τους λαδόκολλα τη λαδώνετε με ένα πινέλο και από πάνω τη πασπαλίζετε με κακάο. Τινάζετε ελαφρώς να φύγει το περίσσιο κακάο. 
  2. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα ξηρά συστατικά, δηλ. κοσκινίζετε το αλεύρι και τη σκόνη κακάου, προσθέτετε τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά. Τα αφήνετε στην άκρη.
  3. Σε άλλο μεγάλο μπολ τοποθετείτε το βρασμένο καφέ, το σπορέλαιο, το γιαούρτι, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάτε καλά με αυγογδάρτη ή με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά, το μείγμα ξηρών συστατικών χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνεται πλήρως. 
  4. Μοιράζετε ισομερώς το μείγμα στα δύο ταψάκια, ισιώνετε την επιφάνειά τους και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του, βγει καθαρή. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε στην άκρη για 40 λ να κρυώσουν και στη συνέχεια τα ξεφορμάρετε το κέικ/παντεσπάνι προσεκτικά από τα ταψάκια. 
  5. Για τη ganache (γνανάζ) σοκολάτας: Σε μια κατσαρολίτσα, σε χαμηλή φωτιά, βάζετε τη κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το αλάτι και τα ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα και λιώσει το βούτυρο.
  6. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση το μείγμα, αφαιρείτε αμέσως τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τη ψιλοκομμένη σοκολάτα και τoυς κόκκους καφέ espresso και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να διαλυθεί η σοκολάτα και οι κόκκοι και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Προσθέτετε και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύετε και αφήνετε τη ganache σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει. 
  7. Για τη συναρμολόγηση: Με ένα οδοντωτό μαχαίρι, κόβετε τα τυχόν εξογκώματα από τα 2 παντεσπάνια ώστε να είναι λεία στην επιφάνειά τους. Τοποθετείτε το ένα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και με μια μαρίζ αλείφετε στην επιφάνεια 1/2 – 3/4 φλ. τσαγιού ganache σοκολάτας.
  8. Τοποθετείτε από πάνω το δεύτερο κέικ/παντεσπάνι και το περιχύνετε σε όλη την επιφάνειά του, με την υπόλοιπη ganache σοκολάτας αφήνοντάς τη να “χυθεί” σε όλες τις πλευρές της τούρτας περιμετρικά. Πασπαλίζετε από πάνω το φιλέ αμυγδάλου, κατά προτίμηση ελαφρώς καβουρδισμένο. Αφήνετε στην άκρη τη τούρτα σας να κρυώσει η ganache σοκολάτας και στη συνέχεια τη σερβίρετε.  

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τούρτα σοκολάτας με καφέ και γιαούρτι και υπέροχη γκανάζ σοκολάτας

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.