Τούρτα “Μους” Σοκολάτας

Τούρτα “Μους” Σοκολάτας

Αφράτη τούρτα “Μους” σοκολάτας για τους λάτρεις της σοκολάτας.Μια συνταγή για μια ανάλαφρη τούρτα με στρώσεις παντεσπανιού και αφράτης κρέμα μους σοκολάτας για όλες τις περιστάσεις.

Υλικά συνταγής

  • Για το παντεσπάνι:
  • 6 αυγά [χωριστά κρόκοι και ασπράδια]
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κοφτές ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κοφτό κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κοφτό κρεμόριο
  • Για τη κρέμα μους σοκολάτας:
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο βούτυρο λιωμένο
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 5 αυγά [χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια]
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • τρούφα σοκολάτας [προαιρετικά]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε σε 2 ταψάκια μιας χρήσης Νο. 22, χαρτί ψησίματος  βουτυρωμένο στη βάση των ταψιών μόνο. Τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Βάζετε στο κάδο του μίξερ τους κρόκους των αυγών και τα χτυπάτε μέχρι να αρχίσουν να ασπρίζουν ελαφρώς και αφρατέψουν. Προσθέτετε σταδιακά το 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ασπρίσει καλά το μείγμα. Ρίχνετε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού  και χτυπάτε για ακόμα λίγο να ενσωματωθούν.
  3. Αφήνετε το μίξερ και προσθέτετε στο μείγμα, το μπέϊκιν πάουντερ και σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα να ενσωματωθεί. Χτυπάτε σε καθαρό μπολ με καθαρό μίξερ τα ασπράδια αυγών προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη και το κρεμόριο και χτυπάτε μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα.
  4. Προσθέτετε σταδιακά τη μαρέγκα στο μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μοιράζετε στα δύο έτοιμα ταψάκια ισομερώς το μείγμα και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά.
  5. Τα βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε μέσα στα ταψιά το παντεσπάνι για 8-10 λ να σταθούν και μετάτα ξεφορμάρετε σε σχάρα να κρυώσουν πολύ καλά. Μόλις κρυώσουν καλά τα παντεσπάνια, αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος, τα κόβετε στη μέση οριζοντίως [ώστε να έχετε 4 παντεσπάνια] χρησιμοποιώντας ένα πριονωτό μεγάλο μαχαίρι ψωμιού. [*]
  6. Για τη κρέμα μους σοκολάτας: Λιώνετε τα κομματάκια σοκολάτας σε μπεν μαρί ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Τη κατεβάζετε από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη να κρυώνει χωρίς όμως να πήξει.
  7. Εν τω μεταξύ, βάζετε σε μπολ το βούτυρο και το χτυπάτε με το μίξερ ρίχνοντας τμηματικά τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτετε έναν έναν τους κρόκους αυγών συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ρίχνετε τμηματικά τη μισο-κρύα λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
  8. Σε καθαρό μπολ με καθαρό μίξερ χτυπάτε τα ασπράδια αυγών, προσθέτοντας τμηματικά το 1/2 φλ. ζάχαρη μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα. Προσθέτετε τμηματικά τη μαρέγκα στο σοκολατένιο μείγμα ανακατεύοντας πολύ απαλά με κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα επάνω, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  9. Για τη συναρμολόγηση: Χωρίζετε τη κρέμα μους σε 2 μέρη. Κρατάτε τη μισή για επικάλυψη και την άλλη μισή θα τη χρησιμοποιήσετε σε 3 ίσα μέρη. Τοποθετείτε σε πιατέλα το ένα κομμάτι παντεσπάνι και το σκεπάζετε με το 1/3 της μισής μους σοκολάτας. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές [2 παντεσπάνια και ανάμεσα στρώση κρέμας μους]. Σκεπάζετε με το 4ο κομμάτι παντεσπάνι. Βάζετε σε κορνέ τη μισή μους που κρατήσατε για διακόσμηση και διακοσμείτε εξωτερικά τη τούρτα κάνοντας σχέδια αρεσκείας σας ή απλώς απλώνετε τη κρέμα με μια σπάτουλα.
  10. Γαρνίρετε με τρούφα σοκολάτας, ή φιλέ αμυγδάλου ή κερασάκια μαρασκίνο ή σκέτη. Την αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες να κρυώσει καλά και μετά σερβίρετε.

[*] Αν προτιμάτε παντεσπάνι σοκολάτας αντικαταστήστε 3 κ.σ. αλεύρι με 3 κ.σ. κακάο.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Τούρτα “Μους” Σοκολάτας