Τουρλού λαχανικών στη κατσαρόλα

Τουρλού λαχανικών στη κατσαρόλα

Τουρλού λαχανικών. Ένας συνδυασμός λαχανικών με σάλτσα ντομάτας στη κατσαρόλα για να απολαύσετε ένα εξαιρετικά νόστιμο και υγιεινό φαγητό, ένα πλήρες γεύμα σερβιρισμένο με φέτα ή ελιές και φρέσκο ψωμάκι για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια απλή και εύκολη συνταγή (βασική ιδέα, προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα λαδερό φαγητό στο οποίο έχετε τη δυνατότητα να βάλετε ότι λαχανικά επιθυμείτε και αντικαταστήσετε κάποια που δεν σας αρέσουν με μεγαλύτερη ποσότητα από τα άλλα λαχανικά της συνταγής.

Υλικά συνταγής

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένα σε μικρά καρεδάκια 
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
  • 350 γρ. φασολάκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 350 γρ. μπάμιες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • 5 μελιτζάνες αργίτικες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 3 μεγάλα κολοκύθια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες ή σε κύβους
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μεγάλα καρέ
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε χοντρές ροδέλες
  • 3 φλ. τσαγιού τριμμένε; ώριμες ντομάτες 
  • 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1½ φλ. τσαγιού νερό ή ζωμό λαχανικών
  • μυρωδικά επιλογής σας προαιρετικά (όπως ψιλοκομμένο μαϊντανό, κόλιανδρο, βασιλικό, δυόσμο, φύλλο δάφνης)
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τα λαχανικά σας και τα κόβετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής, δηλ. σε σχετικά μεγάλα κομμάτια για να μην διαλυθούν κατά το μαγείρεμα. 
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρετε, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνετε το σκόρδο, ανακατεύετε και προσθέτετε όλα τα λαχανικά σας με σειρά ξεκινώντας με τις πατάτες, τα φασολάκια, τις μπάμιες, τις πιπεριές, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες.
  3. Ρίχνετε το 1 φλ. τσαγιού νερό ή ζωμό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε τα λαχανικά σας σε μέτρια φωτιά για 30 λ. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχετε περιοδικά τη ποσότητα του νερού, στο κάτω μέρος της κατσαρόλας και απαιτείται προσθέτετε ½ φλ. επιπλέον.
  4. Μετά τα 30 λ βρασίματος ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες, το πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 4-5 κ.σ. νερό, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά (προαιρετικά), αλάτι και πιπέρι, ανακινείτε τη κατσαρόλα, τη σκεπάζετε με το καπάκι της και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 25 λ. Ελέγχετε αν είναι έτοιμο το φαγητό σας και αν έχει υγρά ξεσκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν για άλλα 10 λ ή μέχρι να σωθούν τα υγρά και “δέσει” η σάλτσα. 
  5. Σημείωση: Μην ανακατεύετε το φαγητό σας με κουτάλα γιατί θα “διαλυθούν” τα λαχανικά σας. Για να μη σας κολλήσει το φαγητό θα κουνάτε τη κατσαρόλα κυκλικά.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Τουρλού λαχανικών στη κατσαρόλα